Draaiduizeligheid

Draaiduizeligheid, last van duizelingen?


Draaiduizeligheid ontstaat als het evenwichtsorgaan verkeerde informatie doorgeeft aan de hersenen. Hierdoor heb je het gevoel dat alles om je heen draait of beweegt.

Draaiduizeligheid kan in korte hevige aanvallen plaats- vinden als je je hoofd beweegt.


Soms kun je daarbij ook erg misselijk voelen en heb je het gevoel dat je moet overgeven. Verder zijn er ook varianten van draaiduizeligheid waarbij de aanval wat langer duurt, zelfs een paar uren.


Waar komt draaiduizeligheid vandaan?


In het binnenste van het oor zitten de zintuighaarcellen.Uit deze zintuighaarcellen komen te trilhaartjes waarop zich oorsteentjes bevinden. 

Normaal gesproken bewegen de trilhaartjes en de oorsteentjes als je zelf een beweging maakt en geven dan via de zintuighaarcellen aan de hersenen door dat je beweegt.


Heb je nu last van draaiduizeligheid dan zijn de oorsteentjes door een bepaalde oorzaak losgeraakt waardoor ze niet meer de juiste info aan de hersenen kunnen doorgeven.


Het losraken van de oorsteentjes kan verschillende gevolgen hebben. Dit kan ontstaan door een infectie of bijvoorbeeld gewoon door ouderdom.


Diagnose bij draaiduizeligheid


Het is niet makkelijk om een diagnose te stellen bij draaiduizeligheid. Om achter de oorzaak te komen van de draaiduizeligheid is het belangrijk om te kijken in welke situatie de draaiduizeligheid begint, hoe lang de aanval van draaiduizeligheid duurt en of er nog andere gekke zaken met je lichaam gebeuren.

Als je bijvoorbeeld draaiduizeligheid ervaart in korte aanvallen als je je hoofd beweegt kan dat duiden op BPPD ofwel Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid. Deze vorm van duizeligheid ontstaat dus door onverwachte bewegingen, meestal van het hoofd.


Heb je naast de draaiduizeligheid ook last van misselijkheid dan zou dat kunnen duiden op Neuritus vestibularis. De aanvallen van deze draaiduizeligheid zullen over het algemeen ook ietsje langer duren, waarbij je erg lusteloos kan voelen. Duren de aanvallen minimaal enkele uren en heb je last van minder gehoor of last van oorsuizen dan zou het kunnen duiden op de Ziekte van Ménière. Dit is aandoening waarbij het binnenoor niet goed functioneert.


Voor de rest kan draaiduizeligheid ook worden veroorzaakt door:


  • Een ontstoken evenwichtsorgaan


  • Als buisjes van het evenwichtsorgaan in het oor verstopt zijn


  • Er teveel vloeistof in deze buisjes zit


  • De bloedtoevoer naar het evenwichtsorgaan op de een of andere manier is verstoord


Oefening bij draaiduizeligheid


Als u last van draaiduizeligheid bij BPPD heeft moet je vooral in eerste instantie blijven doen wat

je normaal ook zou doen.


Bij duizeligheid bij neuritis vestibularis en de ziekte van Ménière is het in eerste instantie vaak de enige mogelijkheid om in bed te blijven liggen tot de duizeligheid wat wegzakt. 


Ervaar je de klachten nou als hinderlijk dan is er een oefening die de klachten bij je zou kunnen verminderen.


Je kunt op de rand van je bed zitten met gesloten ogen. Ga vervolgens op je zij liggen en kom pas overeind als de duizeligheid voorbij is. Ga vervolgens op je andere zij liggen. Herhaal dit een paar keren net zolang de duizeligheid helemaal verdwijnt.

Als je de oefening 5 keer per dag doet moet snel het resultaat geven. Deze oefeningen roepen de duizeligheid op, daarom zul je de oefeningen in het begin als lastig ervaren.


EXPLAINED4U


CONTACT: info@explained4u.nl


COPYRIGHT 2013-2019