Gazon Mosvrij Maken

Gazon mosvrij maken


Na de winter kan er flink veel mos in je gazon groeien. Hoe kom je van dat mos in je gazon af?

Verticuteren


Je gazon echt mosvrij maken kun je door het gras te verticuteren. Door te verticuteren verwijder je niet alleen het mos maar ook de viltlaag die is achter gebleven tussen het gras. Deze viltlaag verstikt de grasplantjes.


Door verticuteren verwijder je dus mos maar geeft de grasplantjes ook weer meer zuurstof. Verticuteren kun je met een speciale verticuteerhark doen maar omdat die zeer zwaar werk is kun je hier ook een verticuteermachine voor gebruiken. Deze kun je kopen maar omdat je deze meestal maar 1 keer per jaar gebruikt zijn deze machines ook te huren in de meeste bouwmarkten en tuincentra. Na het verticuteren zal het gras wat beschadigd zijn, schrik hier niet van, dit hoort zo.

Inzaaien


Na het verticuteren is het de bedoeling dat het gazon wordt bijgezaaid met wat extra graszaad. Hierdoor ontstaat er na een tijdje weer een frisgroen gazon en is uw gazon dus mosvrij.


Bemesten


Het bijzaaien van gras kan het best worden gecombineerd met het strooien van extra mest voor de grasplantjes. Het allerbeste is om natuurlijke mest te gebruiken, bijvoorbeeld in de vorm van koemestkorrels die voor langere tijd voeding aan je gazon zullen afgeven.


Oorzaken van Mos in je gazon


Het feit dat je gras in je gazon hebt kan meerdere oorzaken hebben. De volgende dingen kunnen mos in je gazon veroorzaken:


  • Een grond die te zuur is


  • Teveel schaduw op je gazon


  • Of teveel vocht op het gazon waardoor de grasmat te vaak drassig isEen te zure grond kun je oplossen door in de wintermaanden kalk op het gazon te strooien. Aan het eind van de winter is de zuurtegraad dan weer optimaal voor een mooi groen gazon.


Teveel vocht kan opgelost worden door het gazon regelmatig te beluchten door er bijvoorbeeld gaten in te prikken met een goede riek. Hierdoor krijgen de grasplantjes weer voldoende zuurstof en kan het water weer goed opgenomen worden door het gazon. Voor grotere gazons zijn hiervoor ook machines te huur.


Verticuteren combineren met bodemverbetering


Het is altijd beter te voorkomen dan te genezen.


Dit houdt in dat je altijd het mos verwijderen moet combineren met het verbeteren van de bodem door te bekalken en te bemesten.

Verwijder je alleen het mos dan is de kans heel groot dat je gazon volgend jaar weer vol met mos zit.


EXPLAINED4U


Contact: info@explained4u.nl


Copyright 2013-2019