Cruisevakantie

Cruise vakantie


Waar je vroeger nog dacht aan een oubollige toestand op een schip met bejaarden heeft de cruise vakantie dit imago inmiddels ver achter zich gelaten.

Cruise vakanties zijn sterk in opkomst en bieden tegenwoordig een veelzijdige vakantie voor elk wat wils. Een cruise vakantie is een populaire manier van vakantie vieren.Wat is een cruise vakantie?


De basis van een cruise vakantie is een vakantie op een schip. Dit schip is eigenlijk beter te omschrijven als een groot varend vakantieresort. Op het cruiseschip vind je alle luxe en faciliteiten die je je maar voor kunt stellen. Cruiseschepen zijn er in verschillende maten, maar vrijwel alle cruiseschepen beschikken over onder andere meerdere restaurants, een (of meerdere) zwembaden, bars, casino’s, theater en winkels. Aan boord van een cruiseschip hoef je je geen moment te vervelen.  Het concept van een cruise vakantie is simpel; het cruiseschip vaart van haven naar haven. Een cruiseschip vaart meestal ’s avonds en ’s nachts, zodat je overdag van boord kunt gaan om de stad te bezoeken of excursies te maken. Duurt je cruise vakantie wat langer, dan zijn er vaak langere vaarperiodes in het reisschema ingelast. Op die dagen kun je ook optimaal gebruik maken van de talloze activiteiten en faciliteiten aan boord van het cruiseschip.


Waar kun je heen op cruise vakantie?


Waar de keuze vroeger nog behoorlijk beperkt was, zijn de vaarroutes van een cruise vakantie nu eindeloos. Natuurlijk is de periode die je op vakantie kunt/wilt van belang op de bestemmingen van je cruise vakantie. Wil je een week weg, dan is een Middellandse Zee cruise vakantie of een cruise vakantie rond Scandinavië een prima optie. Verder weg kost je uiteraard ook meer tijd.

Er zijn schitterende en verrassende cruise vakanties te boeken. Om je wat inspiratie te geven; wat dacht je van een cruise vakantie naar: Groenland/IJsland, Antarctica, Groot Brittannië, Alaska/Canada en natuurlijk de warme oorden als Caribbean, Azië, Zuid-Amerika of Australië/Nieuw Zeeland. En wat dacht je van een wereldcruise? Als je echt uit wilt pakken, kun je zelfs een cruise vakantie van 3 maanden boeken waarbij je veel verschillende bestemmingen aan doet. Een cruise vakantie biedt mogelijkheden te over.


Waarom een cruise vakantie?


Een cruise vakantie is echt een vakantie zonder zorgen. Tijdens je cruise vakantie hoef je niet na te denken over eten, zoeken naar winkels, restaurants, etc. Het niveau van leven aan boord van een cruiseschip is altijd hoog. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je je zult vervelen. Een cruise vakantie is genieten van comfort en luxe.


Is een cruise vakantie geschikt voor kinderen?


Zoals gezegd is het imago van een cruise vakantie behoorlijk veranderd. Vroeger was een cruise vakantie vooral weggelegd voor de elite en paradeerde men in galakleding en smoking nippend aan een cocktail over het schip. Dat beeld is echt achterhaald. Tegenwoordig is een cruise vakantie veel vrijblijvender en ontspannen. Een cruise vakantie is ideaal voor kinderen. Het is spannend en biedt een fantastische ervaring. Tegenwoordig wordt er tijdens een cruise vakantie volop ingespeeld op de wensen van de jonge gasten. Er zijn voorzieningen voor elke leeftijdsgroep. Denk aan een kidsclub, kinderopvang voor de jongsten, kinderdisco en speciale kinderzwembaden. Er zijn rederijen die ook familiehutten aanbieden en speciale kindertarieven hanteren. Let op: er zijn veel rederijen die de regel hebben dat een kind GEEN gebruik mag maken van het zwembad als het nog niet zindelijk is! Dit geldt ook voor de peuterbadjes. Een speciale zwemluier is NIET toegestaan! 


Voor éénouder-gezinnen die met minderjarige kind(eren) op cruise vakantie gaan, is het soms noodzakelijk dat de ouder die niet meegaat op vakantie een verklaring ondertekent, waarmee hij/zij toestemming geeft dat het kind /de kinderen meegegeven worden aan de andere ouder.  Gaan er minderjarige kinderen mee met andere familieleden/vrienden, dan kan het noodzakelijk zijn dat beide ouders een verklaring ondertekenen. Die verklaring moet gelegaliseerd zijn bij notaris/politie en voorzien van een stempel. Deze regel wordt met name gehanteerd bij Amerikaanse rederijen.  Kun je een gelegaliseerde verklaring niet tonen, dan kun je uitgesloten worden van deelname aan de cruise.


Hoe werkt het op een cruiseschip?


Op een cruiseschip is ontzettend veel te doen. Om een beetje overzicht te creëren, stelt de bemanning tijdens elke cruise vakantie dagelijks een dagprogramma vast. Dit programma wordt iedere avond onder alle gasten verspreid (meestal als nieuwsbrief of krantje). Alle informatie over activiteiten, entertainment, openingstijden en praktische informatie over excursies en tips voor de  volgende dag worden vermeld. Bij het inchecken voordat je cruise vakantie begint, krijg je een cruise-card. Deze doet dienst als ID, is je kamersleutel en je betaalmiddel op het schip. Voor dit laatste zal je eerst een scan gemaakt worden van je creditcard. Bij het aan of van boord gaan moet  je je cruise-card moeten tonen. 

Als een cruiseschip aanmeert, kan dat op 2 manieren. Het schip meert aan in de haven. Dan worden loopplanken uitgelegd en kun je simpel van boord. Het kan ook voorkomen dat het schip niet in de haven afmeert, omdat de haven vol is of het schip te groot. Het schip gooit dan het anker uit voor de kust. Dan worden de gasten die willen met een boot aan land gebracht. Zo’n boot noem je een tenderboot. Excursies kunnen al aan boord gereserveerd worden, maar zijn niet inbegrepen bij de prijs van een cruise vakantie. Niets is verplicht natuurlijk.


Maaltijden in de buffetrestaurants en meestal ook de a la carte restaurants zijn inbegrepen in de prijs. Daarnaast zijn er vaak ook specialiteitenrestaurants (bijvoorbeeld Grill Restaurant, Italiaans, Chinees, sushi, Tepanyaki) of kunt u maaltijden via roomservice bestellen. Voor deze mogelijkheden geldt altijd een toeslag. Drankjes zijn soms niet inbegrepen en worden dan aan het eind van uw cruise vakantie d.m.v. uw cruise-card/credit card verrekend. Ontbijt en lunch buffet bieden een ruime keuze aan heerlijkheden. Drankjes zijn hierbij meestal inclusief. Daarnaast worden vaak bij het zwembad  doorlopend snacks geserveerd. Omdat een cruiseschip niet aan alle gasten tegelijk plaats biedt, wordt het diner vaak in 2 zittingen geserveerd. Je kunt van te voren aangeven welke zitting je voorkeur heeft (dat kan handig zijn met jonge kinderen). Bij inscheping voor je reis begint, ontvang je de definitieve gegevens betreffende zitting, tafelnummer en in welk restaurant je dineert. Dit blijft tijdens de hele cruise gelijk.


Het is tegenwoordig echt niet meer noodzakelijk om in gala bij het diner te verschijnen, maar het spreekt voor zich dat je je representatief kleedt.


Badkleding en shorts zijn, net als in vele hotels, niet toegestaan. Kijk voor meer informatie op de website van de rederij/reisbureau waarbij je boekt. Hier vind je ook kledingvoorschriften op het cruiseschip in het algemeen. Deze kunnen per rederij sterk verschillen.


Aan boord is het tegenwoordig vaak mogelijk gebruik te maken van internet (wifi) of mobiele telefoons. Denk er wel aan dat, wanneer het schip op open zee is, dit via satellietverbinding gaat. De tarieven hiervan kunnen extreem duur zijn. Denk aan tarieven tussen de 30 en 50 USD per uur! Bovendien is de verbinding niet zo stabiel als aan land.


Vooroordelen over cruise vakanties


1. Een cruise vakantie is voor bejaarden 

Nee, dat beeld is echt achterhaald. Er is aan boord en ook van boord ontzettend veel te doen voor iedere leeftijdsgroep, doelgroepen, koppels, singles, ouderen, jongeren, families met kinderen, etc. Aan boord zul je zien dat er een mix aan publiek is van verschillende nationaliteiten.


2. Een cruise vakantie is saai 

Er is iedere dag weer ontzettend veel te doen aan boord van een cruiseschip. Iedere dag biedt een goed gevuld programma. De tijd van de hele dag in je hut verblijven is voorbij. Ook in de steden die het schip aan doet bieden uiteraard voor ieder wat wils.


3. Een cruise vakantie is alleen voor de elite 

Cruise vakanties zijn echt voor alle denkbare doelgroepen. De term ‘freestyle cruising’ wordt door steeds meer rederijen gehanteerd. Het geeft aan dat het niet uitmaakt wat of wie je bent. Je kunt gewoon jezelf zijn.


4. Een cruise vakantie is niet slim als je vaak zeeziek bent 

Ook dat valt reuze mee. Door de enorme afmetingen van een cruiseschip merk je nauwelijks dat je op zee bent. Als je echt in  zwaar weer terechtkomt, zou je de deining kunnen voelen, maar nog altijd lang niet in de mate waarop je die op een kleiner schip zou voelen.


5. Een cruise vakantie is duur 

Een cruise vakantie is niet per definitie duurder dan een ander soort vakantie. Uiteraard zijn er wel verschillen in rederij, bestemming en lengte van de cruise vakantie.


Wij wensen je een fijne cruise vakantie!


EXPLAINED4U


Contact: info@explained4u.nl


Copyright 2013-2017