Artrose bij een hond

Artrose bij een hond


Een van de meest voorkomende aandoeningen bij een hond is artrose. Een gewrichtsaandoening die gekenmerkt wordt door slijtage aan de gewrichten van een hond. Artrose kan voorkomen in alle gewrichten van een hond. Een gewricht vormt als het ware het scharnier tussen twee botten. Hierdoor kunnen de ledematen van een hond bewegen.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Artrose bij een hond kan verschillende oorzaken hebben. Door beschadiging of slijtage van de gewrichten kan artrose bij een hond ontstaan.


Wat is artrose bij een hond?


We kunnen verschillende soorten gewrichten onderscheiden. Een hond heeft rolgewrichten (denk aan heup- en schoudergewricht) en scharniergewricht (het kaakgewricht is hier een voorbeeld van). Toch zijn alle gewrichten hetzelfde opgebouwd. Bij overbelasting, beschadiging of slijtage door bijvoorbeeld ouderdom, kan de samenstelling van het kraakbeen in een gewricht veranderen. Kraakbeen is veerkrachtig en fungeert als stootkussen tussen twee botdelen, waardoor deze niet tegen elkaar aan schuren. Als het evenwicht in afbraak en opbouw van kraakbeen wordt verstoord, spreek je van artrose.

Zodra er sprake is van ontstekingen in de gewrichten spreekt men van artritis. Artritis ofwel artrose bij een hond veroorzaakt veel pijn.


Symptomen van artrose bij een hond


Artrose bij een hond begint vaak bij ‘startstijfheid’. De hond heeft moeite met opstaan en op gang komen, loopt met een stijve pas en neemt kleine pasjes. Tijdens een wandeling komt de hond moeilijk mee en gaat soms liggen. Na een rustmoment is de hond weer stijf, waardoor de hond minder graag mee uit gaat.


Oorzaken van artrose bij een hond


Er zijn meerdere oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan artrose bij honden:


Trauma of ongeval


Kraakbeen kan beschadigd raken door een trauma of ongeluk met schade aan spieren of (af)gescheurde banden in knieën.


Erfelijke afwijkingen


Ook erfelijke afwijking kunnen artrose bij honden veroorzaken, bijvoorbeeld heupdysplasie waarbij heupkom en heupkop niet mooi op elkaar aansluiten.


Overgewicht 


Honden met overgewicht vormen een risicogroep. Overgewicht kan artrose bij honden veroorzaken doordat de gewrichten overbelast worden.


Verkeerde beweging


Honden spelen soms fanatiek en maken daarbij soms rare sprongen. Veel honden doen ook aan hondensport. Bewegen is belangrijk en gezond voor honden, maar zorg altijd dat de hond goed begeleid wordt. Verkeerd bewegen kan negatieve gevolgen hebben voor spieren, pezen en gewrichten. Uiteindelijk kan een hond artrose krijgen. In het algemeen hebben grotere hondenrassen vaker last van artrose dan kleinere rassen.


Hoe kun je artrose bij een hond voorkomen?


Wandel regelmatig, maar start altijd rustig op. Door een goede warming up verklein je de kans op artrose bij een hond. Zorg voor een gezond gewicht van je hond. Honden die te dik zijn, lopen grotere kans op artrose en artritis.

Zorg voor goede voeding. De gemiddelde hondenvoeding die verkrijgbaar is in dierenspeciaalzaken bevat alle noodzakelijke vitaminen, mineralen, sporenelementen en aminozuren.  In sommige gevallen kan het nodig zijn om voeding met aanvullende voedingsstoffen te geven.

Helaas is artrose onomkeerbaar en niet te genezen. Wel kun je door bovenstaande maatregelen zorgen dat de slijtage niet verder uitbreidt.

Raadpleeg altijd een dierenarts als je artrose bij je hond vermoedt. Een dierenarts kan een behandelplan opstellen om de pijn te verlichten en te zorgen dat de aandoening zich niet verder uitbreidt.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">