Zilvervisjes en Papiervisjes

Zilvervisjes en papiervisjes


Zilvervisjes en papiervisjes behoren tot de insecten. Op het eerste gezicht lijken de twee heel erg op elkaar maar het zijn toch echt 2 verschillende beestjes. Zowel het zilvervisje als het papiervisje vinden het erg prettig in onze huizen. Ze verschansen zich over het algemeen ergens in het donker. Zilvervisjes en papiervisjes kunnen voor zo’n klein beestje relatief oud worden, maar liefst 8 jaar.

Wat zijn papiervisjes?


Het papiervisje is een insect zonder vleugels en wordt ook wel het ovenvisje genoemd. Het kan met hele snelle bewegingen kruipen.

Het papiervisje is niet gek op licht en wil zich overdag het liefst verstoppen en zitten graag op vochtige warme plekken.  Op het eerste gezicht is het nauwelijks te onderscheiden van het zilvervisje. Hun voedsel bestaat over het algemeen uit cellulose, zetmeel en suikers.  De ideale temperatuur voor papiervisjes is 24 graden celsius. Bij een temperatuur onder de  22 graden Celsius komen de eitjes van het papiervisje niet uit.


Wat zijn zilvervisjes?


Zilvervisjes hebben bijna hetzelfde uiterlijk als een papiervisje, echter met een wat meer zilveren kleur.  Ook zilvervisjes kunnen in huis flink overlast bezorgen.  Als Zilvervisjes in grote getalen in huis aanwezig zijn dan kunnen ze schade toebrengen aan o.a. behang, schilderijen, foto`s, voedsel en kleding. Voor postzegelverzamelaars zijn Zilvervisje een ware vijand.

Het aantal huizen waarin Zilvervisjes voorkomt is de laatste jaren aanzienlijk gegroeid omdat nieuwbouwhuizen steeds beter geïsoleerd zijn en vaak te weinig ventilatie hebben.


Hoe komen zilvervisjes of papiervisjes in huis terecht?


Zilvervisjes en papiervisjes gaan via leidingen en kieren in muren het huis binnen.


Mensen die op bezoek komen kunnen heel makkelijk zonder dat ze het weten zilvervisjes of papiervisjes meenemen in kleding. Mensen die geregeld in hotels slapen nemen ze vaak ook mee vanaf die bestemming. Zilvervisjes en papiervisjes kruipen in een koffer en worden op die manier meegenomen.

Het hele huis laten inspuiten met insectenspray is een goede oplossing van het probleem, maar meestal wel van tijdelijke aard.


Steeds meer huizen worden gerealiseerd op plekken met een hoog niveau van het grondwater, iets wat vroeger werd vermeden. Water in de kruipruimte zorgt voor een ideale leefomgeving voor de zilvervisjes en papiervisjes. Vloerverwarming zorgt nog voor extra ideale omstandigheden.


Hoe kan je papiervisjes en zilvervisjes bestrijden?


Er zijn een aantal simpele dingen waarmee ie zekf de bestrijding van papiervisjes en zilvervisjes kunt starten.

 

 • Zorg voor een zeer goede ventilatie in huis


 • Kleding niet vochtig in de de kast leggen


 • Naden en kieren in uw huis zoveel mogelijk dichtmaken


 • Zet de verwarming niet hoger dan 22 graden Celsius


 • Laat oud papier niet te lang staan


 • Hou uw kasten opgeruimd. Overvolle kasten trekken zilvervisjes en papiervisjes aan


 • Lekkende kranen meteen repareren


 • Plinten op de vloer goed laten aansluiten, zonder kieren


 • Open uw kasten regelmatig om te kunnen luchten


 • Zorg dat behang op de naden goed aansluit


 • Zet ramen regelmatig tegen elkaar open en laat uw huis doortochten


 • In vochtige huizen kunt u uw meubels wat verder van de muur plaatsen


 • Bij vochtige kruipruimtes evt de vloer extra isoleren


 • Geen vochtige vaatdoekjes in keukenkastjes leggen


Verder zijn er ook zaken in de handel waarmee u de zilvervisjes en papiervisjes die er al wel zijn kunt bestrijden.

Te denken valt hierbij aan de zogenaamde zilvervisjes kleefvallen en zilvervisjes lokdoosjes. Uiteraard zijn er ook wat minder milieuvriendelijke zilvervisjessprays te verkrijgen.


Zijn zilvervisjes of papiervisjes schadelijk?


Papiervisjes vreten zoals gezegd behang en boeken aan. Ze kunnen hele archieven te grazen nemen. Zilvervisjes kunnen zich enorm vermaken in  katoenen kleding in de kledingkast of in kledingwinkels. Gaatjes in kleding is meestal het gevolg.


Er is echter geen bewijs dat zilvervisjes of papiervisjes versrpeiders zijn van ziektekiemen of dat mensen er allergisch van kunnen worden.