Hypotheek Oversluiten

Hypotheek Oversluiten?


U beindigt uw huidige hypotheek en sluit een geheel andere en nieuwe hypotheek af. Meestal betekent dit dat u dan overstapt naar een hypotheek met een veel lagere rente. Vaak kiest men ook voor een andere hypotheekvorm en wisselt men van geldverstrekker.

Een nieuwe hypotheekvorm kiezen


In de tijd dat de hypotheekrente laag is ontwikkelen zich vaak allerlei nieuwe hypotheekvormen.


Het oversluiten van uw hypotheek kan dan een aanzienlijke verlaging van de maandelijkse lasten met zich meebrengen. Zelfs als u voor het oversluiten van de hypotheek extra kosten en een boeterente moet betalen.

Het oversluiten van je hypotheek houdt dus eigenlijk in dat je een hele nieuwe hypotheek afsluit waarmee je de oude hypotheek aflost.

Veelal komen daar dan extra kosten bij.  Je kunt hierbij denken aan taxatiekosten, notariskosten en afsluitkosten.


Deze extra kosten zullen er zeker zijn als je naar een nieuwe hypotheekverstrekker gaat. Het bedrag wat het grootst is, is de boete voor het vervroegd aflossen van je hypotheek.  Bij het oversluiten van uw hypotheek gedurende de tijd waarin de rente vast staat, rekent de hypotheekverstrekker een boete in net zo groot als het bedrag aan  gemiste inkomsten uit rente. Dit kan aardig oplopen. Stap je aan het einde van de rentevaste periode over, dan betaal je deze boete in de regel niet.


Wat is belangrijk bij het oversluiten van uw hypotheek?


Als u een offerte van een geldverstrekker krijgt waarbij de maandlasten in  eerste instantie lager lijken, is het raadzaam om nog eens aandachtig te kijken of de looptijd van de nieuwe hypotheek bijvoorbeeld meer jaren betreft dan bij de oude hypotheek.

Bedenk  hierbij ook dat de hypotheekrente maar voor 30 jaar aftrekbaar zal zijn.


Hypotheek oversluiten, waarom?


In de tijd dat het slecht gaat met onze economie, hebben de banken de neiging om de hypotheekrente laag te houden hiermee hun investeringen op peil te houden.


De bezitters van huizen kunnen hier grote voordelen mee behalen. Bereid u goed voor en bedenk welke reden u heeft om uw hypotheek te kunnen oversluiten.


Het zou kunnen zijn dat er zulke lage rentestanden zijn en dat het voor u erg goed uitpakt als u uw hypotheek nu over gaat sluiten. Een aantal voordelen op een rij gezet:


Hypotheek oversluiten bij een verbouwing

Als u iets aan u huis wilt laten verbouwen kan u uw hypotheek oversluiten en de verbouwing financieren met een nieuwe hypotheek.


De hypotheek oversluiten bij een lagere rente

Als u uw hypotheek gaat oversluiten bij een lagere rente kan dit inhouden dat u jaarlijks honderden euros aan maandlasten bespaart, ondanks eventuele boeterentes


De hypotheek oversluiten voor een andere hypotheekvorm

Door verandering van uw situatie wilt u een andere hypotheek nemen. U wilt bijvoorbeeld een spaarhypotheek omzetten in een beleggingshypotheek of andersom.


De hypotheek oversluiten voor consumptieve bestedingen

U kunt de overwaarde van uw woning gebruiken voor bestedingen anders dan aan uw huis als u de hypotheek over gaat sluiten. U kunt dan het geld wat vrijkomt als overwaarde gebruiken voor de aanschaf goederen zoals bijvoorbeeld een auto, boot etc.


De hypotheek oversluiten voor meer rentezekerheid

De vaste renteperiode van uw hypotheek zal meestal vast staan, maar als deze periode bijna aan het einde is is er een mogelijkheid dat de rente weer gaat stijgen. U kunt dan de hypotheek alvast over gaan sluiten om er zeker van te zijn dat u een lage rente blijft houden.


Hypotheek oversluiten? Ja of Nee


U moet wel secuur kijken hoeveel rente u in de nieuwe situatie eventueel gaat betalen. Indien het slechts 10 euro in de maand scheelt dan kunt u misschien of oversluiten wel een goede keuze is.

Met de lage rentestand kan het toch raadzaam zijn om uw situatie goed  te laten. Vraag een offerte aan en vergelijk deze met uw huidige hypotheek. Ondanks de kosten van het oversluiten van uw hypotheek, die u uiteraard gewoon kunt meefinancieren zou het toch erg voordelig kunnen zijn om uw hypotheek te stoppen en een nieuwe af te sluiten.


Hypotheek oversluiten, een rekenvoorbeeld


Een hypotheek oversluiten bij uw huidige hypotheekverstrekker kosten minder. U zult geen kosten hebben voor een nieuw taxatie-rapport en hypotheek-akte. Maar, veel mensen zullen ondervinden dat hun huidige geldverstrekker vaak een afhoudende houding inneemt als het om hypotheek oversluiten gaat. Dat wordt veroorzaakt omdat de huidige geldverstrekker er weinig belang bij heeft.

Wanneer u uw hypotheek oversluit bij een andere geldverstrekker, dan zult u rekening moeten houden met taxatie-kosten, notaris-kosten en afsluit-kosten.


Voordeel wat hier tegenover staat is dat u een lagere rente zult hebben.Gaat u over naar een nieuwe geldverstrekker, dan kunt u een verbouwing of verbetering van uw woning meteen meefinancieren, met een hogere hypotheek. In dit geval zijn zowel de boete-rente als de oversluitkosten fiscaal aftrekbaar, ook al financiert u die mee. Doet u dit nog vóór het einde van het jaar, dan kunt u in 2012 al op een aardige belastingteruggave rekenen.


Geld besparen door het oversluiten van uw hypotheek


Bijvoorbeeld: u hebt een hypotheekschuld van 200.000 Euro. U hebt deze op 1 mei 2004 afgesloten, tegen 7,8% bij een rentevaste termijn van 10 jaar. Op 1 mei 2014 zou u de hypotheek in principe kunnen verlengen voor een termijn van 20 jaar.


Op dit moment is de hypotheekrente voor 10 jaar bij de huidige geldverstrekker 5,9%. Het rentetarief om hem 20 jaar vast te zetten is 5,4%.

U kunt uw hypotheek nu oversluiten, en zult dan een lagere rente krijgen. Het is nog maar afwachten hoe hoog de rente over twee jaar, in 2014 staat. Bewerkstelligt u dit bij uw huidige geldverstrekker, dan bespaart u taxatie-, notaris- en afsluitkosten.


Bij de voorbeeld hypotheek van 200.000 Euro bedraagt die besparing ongeveer 3.135 Euro. Uw oude geldverstrekker zal u wel administratiekosten in rekenen voor het wijzigen van de hypotheek. Deze kosten zijn gemiddeld zo'n 200 Euro. Bij zowel uw huidige als een nieuwe geldverstrekker, betaalt u boeterente. Dit is het renteverschil tussen 1 mei 2012 en 1 mei 2014: dit zal minder dan 5.000 Euro zijn.

Blijft u dus bij uw huidige geldverstrekker, dan bespaart u circa € 2.935 aan kosten. Maar, u betaalt over een periode van minimaal 20 jaar 0,5% te veel rente.

Het rentevoordeel zal over die 20 jaar zo'n 20.000 Euro bedragen. Het kan dus zeer voordelig zijn om over te stappen op een andere hypotheekverstrekker met een lagere rente.


Hypotheek oversluiten met een BKR-registratie


Indien u een negatieve BKR-registratie heeft is het veel moeilijker om een hypotheek af te sluiten.

Hedentendage zijn er toch nog wel degelijk mogelijkheden voor een hypotheek met BKR-registratie. Er zijn gespecialiseerde aanbieders op de markt die u graag helpen bij het afsluiten van een hypotheek ondanks u BKR-registratie. Het is meestal wel zo dat er aan de BKR hypotheek extra voorwaarden verbonden zijn waar u rekening mee moet houden. Ook bij oversluiten geldt dat u gewoon een nieuwe hypotheek afsluit. Dus gelden de normale regels voor het afsluiten van een hypotheek met BKR.


Ondanks uw BKR-codering kunt toch gewoon het beste eerst een hypotheek-offerte aanvragen. De hypotheek-adviseur zal zich dan een goed inzicht in uw financiële situatie kunnen verschaffen en kan dan de overweging maken of een BKR-hypotheek mogelijk is. Wanneer de algemene hypotheekadviseur u niet verder kunt helpen, zal u terecht kunnen bij partijen die gespecialiseerd zijn in het afsluiten van hypotheken ondanks een BKR registratie.


Of u toch een hypotheek kunt krijgen ondanks uw BKR registratie, hangt heel erg af van de situatie waar u zich in bevindt. Het kan bv. zijn dat u nog een BKR-codering heeft terwijl u uw financiële situatie al weer op orde heeft. Als dat zo is zijn er veel partijen die u graag willen helpen bij het afsluiten van een hypotheek met BKR.


Het kan ook zijn dat u slechts een zeer beperkte BKR-codering heeft, bijvoorbeeld door het niet op tijd betalen van telefoonrekeningen. Ook in dit geval is het afsluiten van een goedkope hypotheek met BKR vaak lastig.

Natuurlijk kan het ook zijn dat u nog echt een BKR-achterstandscodering heeft, dan wordt het een stuk moeilijker.

Er zijn echter wel een aantal partijen die u kunnen ondersteunen bij het verlichten van deze codering. Dan kunt u vervolgens alsnog aanspraak maken op een hypotheek met BKR registratie.


Gewone hypotheek versus een BKR hypotheek


Als u van plan bent een hypotheek met BKR-registratie af te sluiten moet u er rekening mee houden dat u vaak aan aanvullende voorwaarden moet voldoen. Dit is logisch omdat het risico bij de hypotheekverstrekker groter is dan normaal.

Dit houdt misschien in dat in het begin de hypotheekrente hoger zal zijn dan normaal. Ook zijn dan niet alle beschikbare hypotheekvormen voor u mogelijk. Een hypotheek met BKR is dus niet in alle gevallen een voordelige hypotheek.


(bron: hypotheek-oversluiten.webklik.nl)


EXPLAINED4U


Contact: info@explained4u.nl


Copyright 2013-2016