Rentemiddeling

Rentemiddeling


Bij rentemiddeling wordt de hypotheekrente van je lopende hypotheek vergeleken met de hypotheekrente die er op dat moment in de markt geldt. Als de huidige hypotheekrente lager is dan de rente uit de rentevaste periode van je hypotheek kan het interessant zijn om rentemiddeling toe te passen. Overigens doen niet alle geldverstrekkers aan rentemiddeling.

Rentemiddeling, hoe werkt het?


De rentevaste periode wordt gemiddeld met de lagere hypotheekrente van de nieuw af te sluiten rentevaste periode. Hierdoor zullen uw maandlasten dalen.

De geldverstrekker brengt een bedrag in rekening omdat het de resterende rente van de huidige periode misloopt. Soms gaat de geldverstrekker ook nog uit van het betalen van een boeterente, omdat de rentevaste periode wordt opengebroken.


Deze resterende rente van de huidige looptijd en de eventuele boeterente worden vervolgens uitgesmeerd over de jaren van de nieuwe rentevaste periode, zodat je de gemaakte extra kosten niet in 1 keer hoeft te betalen.


Rentemiddeling is alleen interessant bij een dalende hypotheekrente en kan bij de meeste banken eens in de 2 jaar worden toegepast.

Rentemiddeling is op dit moment mogelijk bij ING, Obvion, Woonfonds, Centraal Beheer, Regiobank, SNS Bank en ABN AMRO.


Rentemiddeling of hypotheek oversluiten?


Het voornaamste verschil is dat je bij het oversluiten van je hypotheek een boete (oversluitkosten) krijgt die je direct moet betalen. Bij rentemiddeling smeer je deze boeten feitelijk uit over meerdere jaren.


Verder zal er bij het oversluiten van een hypotheek meestal weer een inkomenscheck en vaak ook een taxatie van het huis moeten plaatsvinden. Bij rentemiddeling over het algemeen niet.


Bij het oversluiten van uw hypotheek kunt u overstappen naar een andere geldverstrekker. Rentemiddeling is echter alleen mogelijk bij uw huidige geldverstrekker.


Rentemiddeling berekenen


Stel, je hebt op dit moment een hypotheek met 5% rente en nog een resterende rentevaste periode van 3 jaar.


Via rentemiddeling kun je bijvoorbeeld kiezen om een nieuwe rentevaste periode te starten tegen het huidige hypotheektarief, bijvoorbeeld 2,8%.


Het verschil in rente is 2,2% dit is de rente die de bank dan in 3 jaar zou mislopen. Dit verschil zal je via rentemiddeling moeten terugbetalen aan de bank. Het gaat hier om 3 jaar x 2,2% = 6,6%


Je nieuwe rentevaste periode is 10 jaar, dus per jaar zal je 6,6%/10 = 0,66% moeten terugbetalen.


Je nieuwe hypotheekrente voor de komende 10 jaar wordt dus 2,8% + 0,66% = 3,46% wat nog steeds aanzienlijk lager is dan de oorspronkelijke 5%.


Praten we hier over een hypotheek van 300.000 dan zal dat je per maand 385 Euro aan bruto maandlasten schelen. (300.000 x 5%-3,46% / 12 maanden = 385 Euro

Eenmalige administratiekosten komen hier nog bovenop. Deze liggen gemiddeld zo op de 250 Euro.


Is rentemiddeling interessant?


Rentemiddeling kan dus zeer interessant zijn maar niet voor iedereen.


De volgende zaken zijn belangrijk.


  • Je huidige hypotheekrente is hoger dan de marktrente


  • Hoe korter de periode die nog over is van de rentevaste periode hoe interessanter het voor je zal zijn


  • Bekijk goed naar de voorwaarden van rentemiddeling van je geldverstrekker. Sommige banken rekenen veel hogere boetes dan andere banken.


EXPLAINED4U


Contact: info@explained4u.nl


Copyright 2013-2016