Aambeien

Aambeien behandelen


Aambeien zijn gezwollen en uitgezakte zwellichamen in de buurt van de anus. Deze zwellichamen zijn een bundeling van kleine bloedvaatjes. Deze bloedvaatjes raken ontstoken en dan ontstaan er dus aambeien.

U kunt deze bloedvaatjes vergelijken met spataderen maar dan op een wat ongemakkelijkere plaats, binnen de sluitspier van de anus. Het komt ook geregeld voor dat ze zo opgezwollen zijn dat de aambeien naar buiten puilen.

Dit alles geeft een pijnlijk gevoel, met name tijdens en na de stoelgang. Het komt geregeld voor dat aambeien bloeden of ontstoken raken. Ongeveer 50% van de volwassenen heeft er al eens last gehad van aambeien. 


Oorzaken van aambeien


De allergrootste oorzaak van het ontstaan van aambeien is te vinden in ons voedsel.

Tegenwoordig eten mensen voedsel dat niet echt rijk is aan vezels. Het ontbreken aan vezelstoffen heeft als gevolg dat de ontlasting hard wordt. De stoelgang verloopt hierdoor niet zo gemakkelijk omdat er meer moet worden geperst en kracht worden gezet.

Dit kracht zetten en persen zorgt ervoor dat er aambeien ontstaan en uitzakken.

Eet men dus meer vezels dan wordt de ontlasting zacht en week en is het aambeien probleem er niet.


Klachten bij aambeien


Aambeien kunnen jeuk veroorzaken, alsmede een branderig gevoel aan de anus. Omdat de aambeien erg kwetsbaar zijn kunnen ze gaan bloeden als u naar de WC gaat. Als u dus ontlasting met bloed heeft kan dit duiden op aambeien.

Het is niet per definitie zo dat bloed in de ontlasting duidt op aambeien. Het is bij bloed in de ontlasting raardzaam om de huisarts te raadplegen want het zou ook kunnen duiden op een poliep of een tumor in de darmen.


Behandelen van aambeien


Een van de manieren om aambeien te behandelen is het operatief terugbrengen van de zwellichamen op hun oorspronkelijke plaats. Over het algemeen is deze ingreep bij meer dan 50% van de mensen een succes en zijn de aambeien verdwenen. Soms is een tweede of een derde poliklinische behandeling nodig om de aambeien verder te behandelen.


Wat kun je zelf doen bij aambeien?


  • Het is erg van belang dat de anus schoongehouden wordt. Afvegen met toiletpapier is meestal niet afdoende. Aangeraden wordt om vochtig toiletpapier of een nat washandje te gebruiken. Dit voorkomt aambeien.


  • Het is erg belangrijk dat men vezelrijk eet en dat er genoeg wordt gedronken. Hierdoor is de ontlasting zacht van structuur en hoeft er niet te worden geperst.


  • Bij aandrang gelijk gaan en het niet onnodig ophouden want dan wordt de ontlasting hard en moet er dus harder geperst worden wat weer aambeien tot gevolg heeft.


  • Verder is het ook mogelijk om speciaal daarvoor geschikte zalf tegen aambeien te gebruiken. Deze zullen de pijn verminderen en de jeuk verzachten. Er bestaan ook zetpillen die weer handig zijn bij inwendige aambeien.


  • Er bestaan ook ademhalingsoefeningen waarmee je de sluitspier kunt masseren en trainen. Door deze oefeningen wordt de bloedsomloop in het gebied verbetert, waardoor er minder snel last is van aambeien of aambeien zelfs langzaam kunnen verdwijnen.


Aambeien en voeding


Zorg evoor dat er weinig cafeïne en alcohol gebruikt wordt, aangezien deze beiden een vochtafdrijvende werking hebben. Dit zorgt ervoor dat er verdere uitgedroging plaats zal vinden, waardoor er meer spanning op de stoelgang kan komen te staan en er aambeien kunnen ontwikkelen.


Suiker zorgt ook voor ontstoken aderen rondom de anus, waardoor er constipatie en een moeilijke stoelgang kan ontstaan. Dit verhoogt dus de kans op aambeien. Het is dus verstandig om goed op de consumptie van suiker te letten als je geen aambeien wilt krijgen.


Het is ten derde verstandig om niet teveel zoute voeding te nuttigen. Chips, patat, gezouten noten en soep in blik kunnen beter worden vermeden. Dit is dus ook voeding die bij kan dragen aan de ontwikkeling van aambeien.


EXPLAINED4U


Contact: info@explained4u.nl


Copyright 2013-2019