Buikgriep

Buikgriep symptomen

Buikgriep is een ontsteking aan het maagdarmkanaal, en wordt veroorzaakt door virussen.

Een buikgriep gaat samen met koorts, verminderde eetlust, diarree, buikpijn, buikkrampen en in de meeste gevallen zelfs ook spierpijn. Wat kun je bijvoorbeeld eten bij buikgriep?

Bijna iedereen krijgt wel eens met buikgriep of diarree te maken en sommige mensen zelfs enkele malen per jaar.Voor dit doel zijn speciale rehydratievloeistoffen op de markt. Bijvoorbeeld ORS. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 4,5 miljoen mensen buikgriep gepaard gaande met diarree. Dat is dus een groot aantal.


Vochttekort door buikgriep


Een van de gevolgen van buikgriep is het ontstaan van een tekort aan vocht.

Aangezien de slijmvliezen in de darmen zijn aangetast, vindt er een verminderde opname van vocht uit je eten en drinken plaats.


Gevolg hiervan is een erg waterige ontlasting, ofwel diarree.

Een ander gevolg is dehydratatie, ofwel een vocht tekort in het lichaam dat uitdroging kan veroorzaken.


Het is bij buikgriep of diarree dus zaak om goed te blijven drinken om daarmee dehydratatie te voorkomen. Het vochttekort is bijna altijd de oorzaak van de complicaties van buikgriep en de diarree.

Wanneer er een aanzienlijke dehydratatie is opgetreden, doordat je bijvoorbeeld langdurig diarree hebt kan het zo zijn dat de tekorten middels een infuus weer moeten worden aangevuld. Vocht en elektrolyten worden dan rechtstreeks in de bloedbaan gebracht. Vanzelfsprekend gebeurt dit in een ziekenhuis.


Buikgriep symptomen, hoe te herkennen?


Buikgriep kan zich uiten in de vorm van meerdere symptomen.

Niet elke persoon krijgt te maken met alle symptomen en niet alle symptomen hoeven aanwezig te zijn om een buikgriep te hebben.


Symptomen van buikgriep zijn:


 • Diarree


 • Weinig eetlust


 • Onrustige maag


 • Borrelende darmen


 • Buikpijn, buikkrampen


 • Misselijkheid en braken • Vermoeidheid


Buikgriep is besmettelijk


De wereldbevolking telt op dit moment ongeveer 8 miljard mensen. Het aantal buikgriepgevallen wordt elk jaar op 3 tot wel 5 miljard geschat. Grote kans dus dat jij ook wel eens buikgriep en diarree hebt gehad. 

In Nederland ondervinden elk jaar tussen de 4 en 5 miljoen mensen de gevolgen van buikgriep. Normaal gesproken is buikgriep ongemakkelijk, maar niet gevaarlijk. Gecombineerd met een slechte gezondheid en andere aandoeningen kan buikgriep wel gevaarlijk worden. Jaarlijks overlijden wereldwijd zo’n 10 miljoen mensen aan de gevolgen van buikgriep.


Wat te doen bij buikgriep?


Voor een buikgriep gepaard gaande met diarree, als gevolg van een virus dat een ontsteking van je slijmvliezen in je maag, dunne darm of dikke darm veroorzaakt, zijn meestal geen medicijnen nodig. Wanneer je ingewanden gewoon rust krijgen en dus geen voedsel hoeven te verwerken, kunnen ze beter worden.


Verder moet je als je diarree hebt bij buikgriep extra goed om hygiëne denken. Hierdoor voorkom je dat je anderen besmet.


 • Extra goed de handen wassen na het bezoek aan het toilet


 • Het toilet meer reinigen met chloor


 • Elke dag de handdoeken wassen of papieren handdoeken gebruiken


 • Geen eten voor anderen klaarmaken


 • Besmette kleding en beddengoed op hogere temperaturen wassen


Wat eten met buikgriep?


Wat je eigenlijk moet doen, wanneer je buikgriep hebt, is  goed en veel blijven drinken. En als je je niet te slecht voelt, kun je misschien ook wel fruit eten. Fruit bevat namelijk zeer veel vocht. Uiteraard kun je ook verse fruitsappen drinken. Deze zijn vochtrijk en bevatten tevens zeer goed opneembare vitaminen en mineralen. 

 

Bovendien zijn deze sappen niet te belastend voor je maag en darmen, zodat deze zich op het herstel kunnen blijven richten.


Hoe kun je buikgriep voorkomen?


Niet alle personen die in contact komen met een virus dat buikgriep kan veroorzaken worden ook echt ziek. Wanneer het immuunsysteem sterk genoeg is, kan het de ziekteverwekker afweren en vernietigen.

Om buikgriep te voorkomen is, kun je je immuunsysteem versterken door je vitaliteit te verbeteren.


Ofwel je gezondheid op een zo hoog mogelijk niveau brengen en houden met gezonde voeding, bewegen, stress vermijden en voldoende slapen.


Verder kun je de kans op buikgriep verminderen door goede hygiëne in acht te nemen. Vooral bij het toiletbezoek en als je diarree hebt, want het toilet is de fijnste plek voor de griepvirussen.


Als in één keer veel mensen last van buikgriep hebben, is de veroorzaker van de buikgriep bijna altijd een virus. Vermenigvuldiging van zo’n virus wordt veroorzaakt door te weinig hygiëne.


EXPLAINED4U


CONTACT: info@explained4u.nl


COPYRIGHT 2013-2019