Decubitus

Decubitus, behandeling en preventie


Decubitus, ook wel doorliggen genoemd, is een beschadiging van de huid bij mensen die lang in dezelfde houding moeten liggen of zitten.

Kleine bloedvaatjes raken bekneld op de plekken waar je lichaam op drukt, bijvoorbeeld op heupen, schouder-bladen, hielen of enkels. Door dit bekneld raken van deze bloedvaatjes kunnen op den duur blaren of wonden ontstaan, de zogenaamde doorligplekken.


Decubitus kan erg ongemakkelijk zijn en veel pijn veroorzaken. Genezing kan dan ook lang duren. Maar als je een tijdje in bed moet liggen, bijvoorbeeld als gevolg van een ziekte, en je zelf je houding in bed niet goed kunt veranderen, dan is er de mogelijkheid dat er doorligplekken ontstaan.

Maar als je een tijdje in bed moet liggen, bijvoorbeeld als gevolg van een ziekte, en je zelf je houding in bed niet goed kunt veranderen, dan is er de mogelijkheid dat er doorligplekken ontstaan.


Symptomen van decubitus


In het begin zul je alleen wat roodheid of blauwheid van de huid zien gepaard met een branderig en zeurderig gevoel. Als de druk op het bewuste lichaamsdeel niet wordt weggenomen kan deze roodheid zich verergeren en kunnen er zelfs diepe wonden ontstaan.


Decubitus kun je dus eigenlijk in verschillende gradaties hebben.


 • Graad 1: Je huid heeft slechts een rode of blauwe verkleuring


 • Graad 2: Je huid laat wat los en er ontstaan wat blaren op de je huid


 • Graad 3: Je hebt een wond op de bewuste plek


 • Graad 4: Je hebt een wond waarbij onderliggende botten en pezen zijn aangetast


Preventie van decubitus


 • Als je bedlegerig bent moet je proberen regelmatig van houding te veranderen.


 • Bij een zithouding moet je regelmatig afwisselend zitten door de druk te wisselen van de ene of de andere bil. Een anti decubitus kussen kan hierbij een goed hulpmiddel zijn.


 • Zorg dat je gevarieerde en gezonde voeding tot je neemt. Dit zorgt ervoor dat je lichaam in goede conditie blijft. Het eten van eiwitten is hierbij erg belangrijk, want eiwitten zorgen onder andere voor de opbouw van huidweefsel. Verder is het tot je nemen van Vitamine A en E, zink en ijzer zeer belangrijk. Aangevuld zul je ervoor moeten zorgen dat je dagelijks voldoende drinkt, vocht houdt de huid soepel en elastisch.


 • Voorkom dat je huid vochtig wordt. Als je incontinent bent is het zaak het incontinentie materiaal vaak te verwisselen.


 • Draag gladde kleding en niet teveel lagen over elkaar.


Behandeling van decubitus


Je kunt verschillende producten verkrijgen waarmee je decubitus kunt voorkomen of genezen.


 • Anti decubitus matras. Een anti decubitus matras is een matras die de druk op je huid verminderd waardoor het veel langer duurt voordat decubitus kan ontstaan en er huidbeschadiging optreedt.


 • Anti decubitus kussen. Een anti decubitus kussen werkt eigenlijk hetzelfde als de decubitus matras. De decubitus kussens zorgen voor minder druk waardoor de kans op huidbeschadigingen ook aanzienlijk afneemt. Dit kussen is verkrijgbaar in een anti decubitus kussen voor in bed alsook een anti decubitus zitkussen.


 • Decubitus crème. De decubitus crème is ervoor geschikt je beschadigde huid als gevolg van decubitus zo snel mogelijk te laten genezen. Deze crème zorgt ervoor dat je huid dus beter geneest, zachter en soepeler wordt.


EXPLAINED4U


Contact: info@explained4u.nl


Copyright 2013-2019