Gevoelige tanden

Gevoelige tanden


Bij gevoelige tanden voel je bij het eten of drinken van iets wat koud of warm is een scherpe, felle pijn in je tanden. Soms ervaar je ook pijn bij het eten of drinken van iets zuurs of zoets.

Dan heb je last van gevoelige tanden. Ervaar je deze klachten dagelijks, dan kan er sprake zijn van overgevoelig tandbeen.

Een lastig probleem. Eigenlijk zijn gevoelige tanden geen aandoening op zich, maar een symptoom van een ander probleem. De gevoeligheid van je tanden zijn in feite een graadmeter van de conditie van je gebit. Zeker naar verloop tijd kan de conditie van je gebit minder worden. Tanden en kiezen zitten normaal gesproken vast in de kaak met wortels. In die wortel zit een bloedvat en een zenuw die er voor zorgen dat de tand of kies goed functioneert. Door bijvoorbeeld een gaatje, ontsteking of afgesleten glazuur kunnen de koude of juist warme prikkels de zenuw bereiken, waardoor die een vervelend gevoel van pijn geeft. Gemiddeld heeft zo’n beetje de helft van de bevolking wel eens last van gevoelige tanden.

Door bijvoorbeeld een gaatje, ontsteking of afgesleten glazuur kunnen de koude of juist warme prikkels de zenuw bereiken, waardoor die een vervelend gevoel van pijn geeft. Gemiddeld heeft zo’n beetje de helft van de bevolking wel eens last van gevoelige tanden.

Waardoor krijg je gevoelige tanden? 


Terugtrekkend tandvlees:

Tanden en kiezen worden in een gezonde mond netjes omsloten door tandvlees. Gezond tandvlees is roze en bloedt niet bij het tandenpoetsen. Een oorzaak van terugtrekkend tandvlees, wat gevoelige tanden veroorzaakt, is ontstoken tandvlees. Er kan tandvleesontsteking ontstaan, door slechte hygiene, ofwel slecht poetsen. Eenmaal teruggetrokken tandvlees herstelt zich niet meer.


Te hard poetsen:

Naast een slechte mondhygiene, kun je verrassend genoeg ook te hard poetsen. Als je je gebit te hard of verkeerd poetst, met een (te) harde tandenborstel of met te veel druk, kun je letterlijk je tandvlees wegpoetsen.


Tandenknarsen:

Ook tandenknarsen kan een oorzaak zijn van een beschadigd gebit en kan het glazuur afslijten. Tandenknarsen kan zowel bij kinderen als volwassenen voorkomen. Er zijn diverse methodes en middelen verkrijgbaar om tandenknarsen tegen te gaan.


Hoe kun je gevoelige tanden voorkomen?


Zorg voor een gezonde mond. Poets niet te hard, waardoor tandvlees minder snel zal ontsteken. Poets je tanden dagelijks minimaal 2 x met een goede fluoridetandpasta en zorg dat alle tandplak op en tussen de tanden en kiezen verwijderd wordt. Een goede poetsbeurt duurt tenminste 2 minuten. Maak je gebit daarnaast ook dagelijks schoot met tandenstokers of flossdraad, waarmee je ook tussen je tanden en kiezen kunt schoonmaken.


Vermijd het eten of drinken van (kool)zuurhoudende voedingsmiddelen. Denk daarbij vooral aan citrusfruit, frisdrank (alleen al koolzuur zelf in alle frisdrank, maar met name cola, bitter lemon, tonic of jus d’orange bevatten zuren). Deze zuren lossen op lange termijn het tandglazuur op, waardoor de tand gevoelig zal worden.

Je tandarts of mondhygieniste kan je tips geven over de juiste verzorging van je gebit of het aanpassen van je voedingspatroon. Ook kan je tandarts met een soort lak een laagje van fluoride op de tanden aanbrengen om ze te beschermen.


Er zijn tandpasta’s die beschermen bij gevoelige tanden. Deze tandpasta’s brengen een beschermend laagje aan op tanden en kiezen, waardoor de gevoeligheid tijdelijk minder is. Dit komt doordat de doorgang naar de zenuw geblokkeerd wordt. Veel mensen met klachten hebben hier baat bij, maar de resultaten zijn niet altijd positief. Vaak worden de resultaten van de tandpasta door een verkeerd eet- en drinkpatroon weer teniet gedaan. Probeer verschillende tandpasta’s uit om te ervaren wat voor jouw gevoelige tanden het best werkt.


EXPLAINED4U


Contact: info@explained4u.nl


Copyright 2013-2019