Hooikoorts

Hooikoorts


Hooikoorts is een allergie voor pollen (stuifmeel). De medische benaming voor hooikoorts is pollinosis en hooikoorts betreft een vorm van allergische rinitis. Bij hooikoorts ben je allergisch voor de pollen, welke door de wind worden verspreid, van planten, grassoorten en bomen.

Hooikoortskalender

 

In het voorjaar beginnen veel planten, grassoorten en bomen hun pollen te verspreiden. Het voorjaar is dan ook het begin van het hooikoortsseizoen, welke tot in ver de zomer door loopt. Bij een warme winter kunnen bepaalde boomsoorten, zoals de hazelaar en de els al vroeg pollen gaan verspreiden.

Hierdoor kunnen de eerste hooikoorts klachten zich al in januari uiten. In mei en juni zijn heel veel gras- en kruidensoorten in bloei, in deze periode bereikt het aantal pollen in de lucht zijn piek. Je zal vooral last hebben van hooikoorts op droge, warme en winderige voorjaarsdagen.

In mei en juni staan de meeste planten, grassoorten en bomen in bloei en kunnen de polen zich door de wind gemakkelijk over grote afstanden verspreiden.


Als de wind uit het continent (oosten) komt dan zal je meer last van hooikoorts hebben. Mensen welke aan vlak aan de kust wonen, kunnen nog wat verlichting hebben als de wind vanaf zee komt.


Op regenachtige dagen zal je weinig of geen last van hooikoorts hebben, de pollen slaan dan neer door de regen.


Hoeveel mensen hebben last van hooikoorts?


Het aantal exacte aantal mensen met hooikoorts is niet bekend. Schattingen lopen uiteen van 12 tot 28% van de bevolking in Nederland. Terwijl geschat wordt dat 10% van de Westerse bevolking hooikoorts heeft. Aan het einde van de 19e eeuw is hooikoorts erkend als aandoening.


Hooikoorts ontwikkeld zich bij de meeste mensen na het 8e levensjaar. Tot het 25e levensjaar komt het nog vaak voor dat je hooikoorts ontwikkeld, daarna is de kans kleiner.


Nadat je hooikoorts hebt ontwikkeld heeft komt het ieder hooikoortsseizoen weer terug. Met het verstrijken van de jaren worden de hooikoorts klachten minder. Na het 40e levensjaar zullen de klachten bij de meeste hooikoortspatiënten aanzienlijk afnemen, waarbij je er na het 55e levensjaar vaak helemaal geen last meer van hebt.


Oorzaken hooikoorts


Het afweersysteem bij mensen met hooikoorts reageert op, normaal onschuldige stoffen, pollen. Het afweersysteem reageert bij mensen met hooikoorts met een overgevoeligheidsreactie.


Op het moment dat pollen de neus binnen dringen beschouwd het afweersysteem van iemand met hooikoorts dit als een gevaarlijke stof. Het immuunsysteem produceert als reactie hierop een antistof. Deze antistoffen worden gebonden aan mestcellen. Bij een volgende aanval van, voor het in de ogen van het afweersysteem gevaarlijke pollen, heeft het lichaam antistoffen paraat om zich te weren tegen de pollen.


Bij een volgende aanval van pollen barsten de mestcellen met antistoffen open. Hierbij komt histamine vrij. De klachten welke samenhangen met hooikoorts worden veroorzaak door histamine. Onder invloed van histamine verwijderen de bloedvaten. Als gevolg hiervan komt er veel vocht vrij, waardoor er een loopneus ontstaat. Omdat histamine zich hecht aan zenuwuiteinden ontstaat er jeuk wat niesbuien veroorzaakt. Na verloop van tijd zal het neusslijmvlies opzwellen wat een verstopte neus veroorzaakt.


Hooikoorts symptomen


Bij een hooikoorts aanval heb je minimaal één van de volgende klachten, meestal een combinatie van meerdere van de volgende klachten:


 • Niesbuien • Pijnlijke neus


 • Jeuk aan de neus


 • Een loopneus • Jeuk aan het gehemelte • Rode ogen


 • Een jeukend gevoel aan de ogen


 • Branderige ogen


 • Traanogen


 • Opgezwollen oogleden


 • Pus in de ogen • Astmatische aanvallen


 • Eczeem kan opspelen • Hoofdpijn


 • Lusteloosheid


 • Moe


Medicijnen hooikoorts


Er zijn medicijnen welke de klachten als gevolg van hooikoorts bestrijden. Hooikoorts wordt daarmee niet genezen. Om hooikoorts te voorkomen kan je ook een immunotherapie volgen. Als deze behandeling succesvol is zal je geen last meer van hooikoorts krijgen.


Veel gebruikte medicijnen om de klachten van hooikoorts te bestrijden zijn medicijnen welke histamine blokkeren. Dit worden antihistaminica genoemd. Histamine is verantwoordelijk voor de klachten welke met hooikoorts samenhangen. Door histamine te blokkeren worden de klachten van hooikoorts vrij efficiënt de kop in gedrukt. Antihistaminica kunnen door een arts worden voorgeschreven maar zijn ook zonder recept vrij verkrijgbaar bij de apotheek of drogist.


Als antihistaminica worden voorgeschreven dan zal dit vrijwel altijd in tabletvorm zijn. Bij ernstige gevallen van hooikoorts kan een arts een neusspray of oogdruppels voorschrijven zodat deze lokaal gebruikt kunnen worden voor het bestrijden van de klachten. Veel voorkomende antihistaminica welke voorgeschreven worden zijn het in tabletvorm verkrijgbare cetirizine, levocetirizine en loratadine. Hierop zijn er vele merknamen met antihistaminica in omloop, welke vaak dezelfde werkzame stoffen bevatten.

Neussprays en oogdruppels welke vaak worden voorgeschreven zijn azelastine en levocabastine.


Als je langdurig last van hooikoorts hebt kan een arts ontstekingsremmende middelen voorschrijven. Deze ontstekingsremmende middelen zijn gebaseerd op corticosteroïden en voorkomen het opzwellen van het neusslijmvlies. De middelen moeten gebruikt worden op de plaats waar je last hebt en zijn daarom verkrijgbaar als neusspray. Voor veel neussprays vormen fluticason of budesonide de werkzame stof, daarnaast zijn er neussprays op basis van mometason, beclometason en triamcinoloacetonide.


Een ander middel wat voorgeschreven kan worden is een middel wat een stabiliserende invloed heeft op het membraam van de mestcel. Dit zijn cromonen. Cromonen zorgen ervoor dat het vrijkomen van histamine wordt geremd. Cromonen werken in tegenstelling tot antihistaminica niet direct. Je zal een langere tijd een neusspray op basis van cromonen moeten gebruiken voordat het effect heeft. Veel voorgeschreven cromonen zijn cromoglicinezuur en nedocromil. Het voordeel van deze middelen is dat ze geen bijwerking hebben, wat bij antihistaminica wel het geval is.


Hooikoorts en immunotherapie


Met immunotherapie worden niet de klachten van hooikoorts bestreden maar wordt de oorzaak besteden. Door de oorzaak te bestrijden zal je van de klachten af komen. Immunotherapie bestaat uit een reeks sessies, verdeeld over 3 tot 5 jaar, waarbij men kleine hoeveelheden allergenen krijgt toegediend.


De allergenen kunnen toegediend worden door injecties of met tabletten. De hoeveelheid allergenen welke men toegediend krijgt zal langzaam opgebouwd worden waardoor het lichaam kan wennen aan de allergenen. Uiteindelijk zal het lichaam voldoende gewend zijn aan de allergenen dat je geen klachten meer zal hebben als gevolg van hooikoorts.


EXPLAINED4U


Contact: info@explained4u.nl


Copyright 2013-2019