Incontinentie

Incontinentie - Urineverlies is vervelend


Incontinentie is nou niet bepaald een onderwerp waar je op een verjaardag over praat. Het is nog steeds een taboe. Toch lijden heel veel mensen aan dit ongemak.

Incontinentie is een gebrek aan beheersing van de blaas (urine incontinentie) of sluitspier (ontlasting incontinentie).

Incontinentie is niet zichtbaar voor de buitenwereld, maar incontinentie heeft zeker invloed op de emotionele en mentale kwaliteit van het dagelijkse (sociale) leven.


Incontinentie kan door verschillende oorzaken ontstaan. Gelukkig zijn er vaak goede oplossingen voor. Incontinentie komt voor bij zowel mannen als bij vrouwen en kennen in beide gevallen ook verschillende vormen.

Urine incontinentie


Urine incontinentie kent verschillende vormen:


Inspannings-incontinentie is incontinentie als gevolg van inspanningen die de druk op de blaas verhogen. Denk bijvoorbeeld aan hoesten, niesen, rennen, sporten, tillen, seks of lachen. Hierbij wordt ongewild urine verloren. Soms een klein beetje en soms veel. Deze vorm van incontinentie komt het meest voor bij vrouwen. Maar liefst 1 op de 4 vrouwen van boven de 35 jaar hebben er last van. De blaashals en/of bekkenbodemspier functioneren slechter of worden slapper. Hierdoor zakt de plasbuis uit, waardoor je spieren geen weerstand meer kunnen bieden tegen het verlies van urine.


Er zijn verschillende oorzaken die deze vorm van incontinentie tot gevolg kunnen hebben. De belangrijkste oorzaken zijn bevalling(en), veel zwaar tillen of zwaar fysiek werk, hormonale veranderingen (bijvoorbeeld de overgang) of een operatie. Het behandelen van inspanningsincontinentie is meestal vooral gericht op het versterken van de bekkenbodem door middel van fysiotherapie. De oefeningen zijn prima zelf thuis te doen, maar het is aan te bevelen eerst van goede uitleg te krijgen van een fysiotherapeut. Ook zijn er goede ervaringen met een operatieve behandeling van deze vorm van incontinentie.


Aandrang-incontinentie is incontinentie waarbij je aandrang voelt om te plassen en de urine ook meteen al komt. Dit wordt ook wel omschreven als een overactieve blaas.

Wat er in feite gebeurt is dat de blaas al samentrekt bij het gevoel van aandrang. Dat is dus te vroeg. Het evenwicht tussen de blaas en het afsluitmechanisme kan verstoord zijn. Dit noem je een instabiele blaas.


Er kunnen lichamelijke oorzaken of psychische factoren zijn dit deze vorm van incontinentie veroorzaken. Een psychische factor kan zijn dat iemand zo gefocust is op plassen, dat hij/zij al bij minimale aandrang naar het toilet gaat. Lichamelijke oorzaken kunnen zijn een infectie van de urineweg. Ook kan een neurologische aandoening of suikerziekte ten grondslag liggen aan deze vorm van incontinentie. De oorzaken van aandrangincontinentie kunnen dus heel verschillend zijn. Iedere oorzaak vereist een andere behandeling. Lichamelijke oorzaken zoals de genoemde urineweg infectie kan eenvoudig te lijf worden gegaan met een antibiotica kuur. Een operatie is bij aandrangincontinentie zinloos, aangezien er geen anatomische afwijkingen zijn. De psychische oorzaken vergen een andere vorm van professionele aanpak door bijvoorbeeld therapie.


 

Druppel-incontinentie is incontinentie waarbij ongewild steeds een paar druppels urine wordt verloren. Deze vorm van incontinentie komt meer bij mannen voor dan bij vrouwen. Deze vorm van incontinentie komt vooral op hogere leeftijd voor. De meest voorkomende oorzaak is een vernauwing in de prostaat. Door nieuw weefsel (wat verder geen kwaad kan) wordt de plasbuis afgekneld, waardoor de urine alleen druppelsgewijs naar buiten kan. Een andere oorzaak kan zijn een ontsteking in de prostaat. Prostaatkanker hoeft geen incontinentie tot gevolg te hebben.  Bij zowel mannen als vrouwen kan het afsluitmechanisme van de blaas minder functioneert. Als de blaas steeds een beetje open blijft staan, druppelt er steeds urine uit. Behandelen van deze vorm van incontinentie is veelal het verstevigen van de bekkenbodemspier. Een fysiotherapeut kan hierbij helpen en goede instructies geven om zelf ook de oefeningen te doen. Is een prostaatvergroting de oorzaak van de incontinentie, dan zal een operatie de beste mogelijkheden bieden.

Behandelen van deze vorm van incontinentie is veelal het verstevigen van de bekkenbodemspier.


Een fysiotherapeut kan hierbij helpen en goede instructies geven om zelf ook de oefeningen te doen. Is een prostaatvergroting de oorzaak van de incontinentie, dan zal een operatie de beste mogelijkheden bieden.


Fecale (ontlastings) incontinentie


Bij fecale incontinentie is het om verschillende redenen niet of verminderd mogelijk om de ontlasting (fecaal, gassen en winden) op de houden. Ook deze vorm van incontinentie kan bij zowel mannen als vrouwen voorkomen.


We zetten een aantal oorzaken op een rij:


  • Beschadiging van de sluitspier. De incontinentie klachten treden vaak pas in de loop van jaren op. Dat komt omdat de sluitspier met de jaren slapper wordt. De sluitspier kan beschadigen na bijvoorbeeld een zware bevalling.


  • Ook kan deze vorm van incontinentie veroorzaakt worden door een complicatie na een operatie of door sexueel misbruik. Je voelt wel aandrang, maar door de beschadiging van de kringspier kun je de ontlasting niet ophouden.   


  • Daarnaast zijn er mensen die minder of geen gevoel meer hebben in de sluitspier. Zoiets kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van hersenletsel of een ruggenmergletsel.


  • Maar ook een combinatie van beide, letsels in de sluitspier en verminderde gevoeligheid, komt voor.


  • Ook bij fecale incontinentie kan net als bij urine incontinentie inspanning de druk verhogen, waardoor ongewild ontlastingsverlies optreedt. Ook bij deze incontinentie vorm kunnen niezen, hoesten of zware lichamelijk inspanningen ongewild verlies van ontlasting veroorzaken.


Het versterken van de kringspier door middel van bekkenbodem therapie kan aanzienlijke verbetering brengen. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij een beschadigde sluitspier of gevallen van hevige, zware incontinentie, biedt een  operatieve behandeling soelaas. In zeer ernstige gevallen kan het aanbrengen van een stoma uitkomst bieden. Een stoma is een kunstmatige uitgang vanuit de darm via de buikwand. De darminhoud wordt dan in een klein, luchtdicht zakje opgevangen.


Incontinentiemateriaal


Er zijn vele hulpmiddelen verkrijgbaar om het dagelijks leven met incontinentie te vergemakkelijken.


  • Luierbroekje of slip. Dit incontinentiemateriaal trek je aan als een slip of bevestig je op de heupen. Het voordeel is dat het goed blijft zitten om het lichaam. Hierdoor wordt vocht goed opgevangen en vastgehouden. Op de verpakking van incontinentiemateriaal staat een schaal waarmee wordt aangegeven hoeveel urine het kan absorberen. Het kan ook in milliliters staan aangegeven. De sterkste luiers nemen wel 3 liter veilig op. Verreweg de meeste mensen met incontinentie hebben aan minder capaciteit genoeg.


  • Inleggers. Inleggers lijken op inlegkruisjes of maandverband, maar zijn speciaal gemaakt om vocht als urine goed op te nemen. Ze kunnen in het eigen ondergoed, in een speciale fixatiebroek of samen met een luierbroek of slip worden gebruikt. Inleggers kunnen behoorlijk veel urine opnemen. Er zijn veel verschillende soorten incontinentiemateriaal te koop, die zich onderscheiden van elkaar op basis van het materiaal waarvan ze zijn vervaardigd, de hoeveelheid vocht die ze kunnen opnemen en het model.  • Fixatiebroekjes. Dit is eigenlijk een hulpmiddel voor incontinentiemateriaal. Met het fixatiebroekje kun je inleggers goed op hun plaats houden, doordat het broekje strak om het lichaam zit. Alleen een fixatiebroekje is niet geschikt als incontinentiemateriaal; alleen in combinatie met inleggers. Een fixatiebroekje is dus enorm handig.  • Bedmatjes/beschermers. Voor mensen die ook ’s nachts last hebben van incontinentie zijn er speciale beschermers verkrijgbaar om het bed te beschermen. Het komt voor dat mensen met incontinentie door de aandrang heen slapen en daardoor in bed plassen. Ter bescherming van je matras is het handig de bedmatjes (ook wel incontinentie matjes) te gebruiken.


In een aantal gevallen wordt incontinentiemateriaal vergoed door de zorgverzekering. Kijk hiervoor de polisvoorwaarden na.


EXPLAINED4U


Contact: info@explained4u.nl


Copyright 2013-2018