Kalknagels

Kalknagels behandelen


Kalknagels zijn nagels die dikker zijn dan normaal en een andere kleur hebben (gelig, bruin of groenig).

Ook zijn kalknagels brozer dan normaal en brokkelen vaak af. Een kalknagel wordt ook wel schimmelnagel genoemd. Met een gewone nagelknipper kom je bijna niet door een kalknagel heen. Ongeveer tweederde van de Nederlanders heeft last van 1 of meer kalknagels.

Kalknagels zijn eigenlijk onschuldig en ongevaarlijk. Het is geen medische noodzaak een kalknagel te behandelen, maar esthetisch gezien wel wenselijk. Op een zomerse dag in slippertjes met kalknagels ziet er gewoon niet mooi uit.


Kalknagels worden veroorzaakt door een schimmel. De schimmel droogt de nagel en/of de huid rond de nagel van binnen uit uit. De schimmels die kalknagels veroorzaken komen meestal voor op de tenen, maar soms ook op de vingernagels. Overigens heeft de term kalk niets te maken met kalknagels.


Hoe krijg je kalknagels?


Schimmels veroorzaken komen overal voor. Ze zitten in- en om het huis, op mensen en dieren en worden voortdurend heel gemakkelijk overgedragen.


Daar doe je niets tegen. De specifieke schimmels waar je kalknagels van krijgt behoren tot de dermatophyten-schimmelgroep. Deze schimmels voelen zich prettig in vochtige ruimtes zoals zwembaden, kleedruimtes en douche van sporthallen en sauna. Het oplopen van een schimmel hoeft niet meteen een kalknagel tot gevolg te hebben. In een aantal gevallen loop je meer risico een kalknagel te krijgen:


 • Lagere weerstand (oudere mensen of bij ziekte)


 • Als je nagels beschadigd, bijvoorbeeld bij een ingegroeide nagel zijn (de schimmel kan dan gemakkelijker binnendringen om een kalknagel te veroorzaken)


 • Bij té goede hygiëne (gebruik van alkalische zeep (zeep met hoge PH-waarde) kan de huid aantasten


 • Door sport of te strakke schoenen


 • Bij suikerziekte of aids


 • Bij het ondergaan van chemotherapie of daarna


Houd je je huid gezond en zorgt dat je huid goed kan blijven ‘ademen’, dan maken de schimmels die kalknagels veroorzaken geen kans.


Zijn kalknagels besmettelijk?


Ja kalknagels zijn besmettelijk. Met name in omgevingen als sporthallen en zwembaden. In doucheruimtes en kleedkamers die onvoldoende schoongemaakt en gedesinfecteerd worden, gedijen de schimmels die kalknagels veroorzaken het best. Besmetting gebeurt door huidschilfers die de schimmels die kalknagels veroorzaken bevatten. Deze besmette huidschilfers blijven achter op de natte vloer en komen de terecht op de voeten van de volgende bezoeker. Niet alleen in openbare gelegenheden loop je risico kalknagels op te lopen, maar ook thuis door gezinsleden met kalknagels.


Hoe voorkom je kalknagels?


Kalknagels kun je niet altijd voorkomen, maar de volgende maatregelen helpen het risico op kalknagels te verkleinen:


 • Trek iedere dag schone, katoenen of wollen sokken aan


 • Draag schoenen van ademend materiaal en zorg dat ze niet knellen • Droog je voeten altijd goed af en vergeet de ruimte tussen je tenen niet


 • Draag altijd slippers in vochtige openbare ruimtes zoals zwembaden, sauna en sportscholen


 • Trek natte sokken zo snel mogelijk uit en wissel ze voor schone, droge sokken


 • Leef gezond


Hoe kalknagels behandelen?


De behandeling van kalknagels is in 2 methoden op te splitsen.


Uitwendige behandeling: hiermee worden kalknagels van buitenaf bestreden. Je kunt hierbij denken aan het insmeren van de kalknagels met kalknagelolie. Er zijn ook diverse handige middeltjes verkrijgbaar waarmee je kalknagels van buitenaf kunt behandelen. Bijvoorbeeld sprays of kalknagelpennen. Deze manier van behandelen van kalknagels wordt aangeraden bij beginnende of milde vorm van kalknagels.


Inwendige behandeling: hiermee wordt de schimmel die kalknagels veroorzaakt bestreden door het slikken van medicijnen. Deze medicijnen zijn alleen op recept van je huisarts verkrijgbaar en worden aangeraden bij ernstige vormen van kalknagels. Bedenk wel dat bij deze vorm van bestrijden van kalknagels rekening gehouden moet worden met bijwerkingen van de medicijnen en dat je geduld moet hebben. Het duurt vaak enkele maanden voordat je resultaat ziet en de kalknagels gaan verdwijnen.


Zelf kun je proberen de groei van de schimmel die de kalknagels veroorzaakt af te remmen door de kalknagels in azijn en water te dompelen of de kalknagels te deppen met een watje met azijn. De schimmel die kalknagels veroorzaakt kan slecht tegen het azijnzuur. In veel gevallen zal azijn niet voldoende zijn om de kalknagels helemaal te genezen. Ook hierbij geldt dat geduld een schone zaak is. Soms heeft ook het weken van de voeten met de kalknagels in Biotex een positief resultaat. De ene kalknagel is de andere niet. Voor ieder geval van kalknagels zal een andere remedie de beste zijn en soms een combinatie van verschillende behandelingen.


EXPLAINED4U


Contact: info@explained4u.nl


Copyright 2013-2019