Koortslip

Koortslip. Oorzaken en behandeling


De lippen van de mens zijn het hele jaar door enorm gevoelig voor invloeden vanaf buiten. In de zomer kunnen de sterke stralen van de zon zorgen voor gesprongen, uitgedroogde of verbrande lippen.

In de wintermaanden kunnen de lippen door de kou, vocht en wind ruw en schraal aanvoelen. Bij een koortslip heb je, bijna altijd plotseling, last van kleine, doorzichtige, blaasjes met vocht op de lip.


Voornamelijk vlak voor het ontstaan van de koortslip kun een kloppend, pijnlijk en branderig gevoel ondervinden. Enige tijd later komen er blaasjes op de lip gevuld met vocht. Na het openbarsten drogen de blaasjes in en vormen zich wondkorstjes en kloofjes.De plekken kunnen zich ook in de buurt van de lippen en de neus bevinden. De genezing van de huid duurt min of meer zeven tot tien dagen.

Oorzaken van een koortslip


Zonder dat je het in de gaten hebt, kun je besmet zijn met het Herpes simplexvirus. Het virus kan bij schraal, streng vriesweer, felle zon en een afgenomen weerstand van het lichaam actief worden. Dit is bij koorts ook het geval, vandaar de naam koortslip. Het virus, wat de koortslip veroorzaakt, is uitermate besmettelijk bij direct contact. Was  daarom ook altijd direct je handen na aanraking van de koortslip.


Wees ook voorzichtig met het op de mond kussen van iemand met een koortslip en onthou je tijdens een koortslip van oraal seksueel contact. Om uitgebreidere besmetting te voorkomen is het aan te raden niet aan de wondjes van de koortslip te krabben.

Baby's kunnen serieus ziek worden van het Herpes simplexvirus. Knuffel of kus daarom nooit een baby als je op dat moment een koortslip hebt.


Wanneer moet je een arts raadplegen met een koortslip?


Als de blaasjes na 14 dagen nog niet weg zijn, is het aan te raden een arts te bezoeken. Het is mogelijk dat er bacteriën in de blaasjes gekomen zijn en dat deze bacteriën nog een andere infectie hebben veroorzaakt. Als de blaasjes op een andere plek op het lichaam ontstaan (vagina, penis, ogen) of als het

vocht in de blaasjes niet helder is, is het ook beter naar de dokter te gaan.

Voorkomen van een koortslip


Vooral aan zee, op het water of in de sneeuw zijn de lippen nog meer kwetsbaar. Het uitdrogen van de lippen bij vorst, schraal weer en felle zon kun je voorkomen door ze te beschermen met bijvoorbeeld een lippenbalsem of vaseline.

Gedurende de wintersport en in de zomermaanden is het handig een lippenbalsem met zonnefilter te gebruiken.

Een goede lichamelijke conditie, niet roken, voldoende nachtrust en een gevarieerde voeding kunnen ook een gunstig effect hebben op het voorkomen van een koortslip.


Wat kun je zelf aan een koortslip doen?


De genezing van een koortslip is bijna niet te beïnvloeden. Het schraal worden van de lippen kun je wel tegengaan door ze vet te houden.

Het Herpes simplexvirus raak je trouwens nooit meer kwijt. Onder speciale omstandigheden zoals fel zonlicht, droog weer, vorst en verminderde weerstand kan het virus wederom actief worden. Het is dus wel mogelijk de activering te voorkomen en de symptomen bestrijden.


Geneesmiddelen tegen een koortslip


Voor de behandeling van een koortslip zijn diverse middelen verkrijgbaar. Meteen na het ontstaan de vochtige blaasjes is indrogen met een preparaat dat zinksulfaat of zinkoxide bevat het beste.

Het goed reinigen van de wondplekjes van de koortslip zorgt ervoor dat ze beter genezen. Ingedroogde plekjes zijn te beschermen met een vette lippenbalsem.


In de zomer is het niet verstandig om met een koortslip in de zon te gaan zitten. Dit kan het virus enorm stimuleren. Het gebruik van een waterbevattende crème is tijdens de zomer niet aan te bevelen. Omdat het water wat in de creme zit door de zon verdampt, drogen je lippen nog verder uit. Ook het gebruik van simpel water en zeep kan het uitdrogen van de lippen versnellen.


EXPLAINED4U


Contact: info@explained4u.nl


Copyright 2013-2018