Krentenbaard

Krentenbaard, is het besmettelijk?


Een krentenbaard is een uiterst besmettelijke infectie van de huid die wordt  veroorzaakt door bacteriën. Het begint op de huid waar bijvoorbeeld al gekrabd is door eczeem of bij een muggenbult. De infectie kan zich op het hele lichaam doen maar bevindt meestal in het gezicht rond de neus of mond. 

De aandoening start met een blaasje dat openbarst waar een gele korst ontstaat. Deze plekken zullen zich uitbreiden, waardoor het vaak lijkt alsof men een baard van krenten heeft. Vandaar de naam krentenbaard. De aandoening komt vooral bij kinderen voor.


Verspreiding en besmetting van krentenbaard


Een heleboel mensen dragen de bacterie bij zich in de neus of de keel zonder er zelf last van te ondervinden.

De bacterie kan verspreid worden door hoesten en niezen. Men kan het ook krijgen door direct contact met krentenbaardplekken van een andere persoon.


Vooral bij kinderen gebeurt dit omdat zij elkaar vaak aanraken.

Door middel van het krabben aan de plekken van de krentenbaard kan de bacterie op de handen en op bijvoorbeeld het speelgoed terechtkomen, hierdoor kunnen andere kinderen besmet raken. Ook kunnen kinderen zichzelf weer opnieuw besmetten door ook aan de plekken te krabben.


Groepen die moeten oppassen met een krentenbaard


Krentenbaard komt het vaakst voor bij jonge kinderen. De kans op krentenbaard is groter aanwezig als de huid in het gezicht al beschadigd is door bijvoorbeeld insectenbeten, eczeem of schaafwondjes.


Voorkomen van een krentenbaard


Goede persoonlijke hygiëne zal helpen om infecties met krentenbaard te voorkomen. Voorkom daarom contact met  krentenbaardplekken en was de handen na contact met een goede desinfecterende zeep. Droog de handen daarna aan een schone, droge handdoek. Was ook de handen na contact met speelgoed van kinderen met een krentenbaard.


Speelgoed dat in de mond gestopt kan worden moet goed schoon worden gemaakt. Probeer te vermijden dat uw kind aan de krentenbaardplekken gaat krabben. Thuis moet er een eigen handdoek zijn voor iemand met krentenbaard en verschoon die elke dag. De hand voor de neus en mond bij hoesten en niezen en wijs de kinderen hier ook op. Nog beter is het  om daarna de handen te wassen. Nog beter is het gebruik van een papieren zakdoekje die na eenmalig gebruik weggegooid kan worden.

 

Behandeling van een krentenbaard


Krentenbaard is vrij goed te behandelen.

Als de krentenbaard slechts enkele plekken betreft, is een lokale behandeling met een antibioticazalf voldoende.

Bij meer uitgebreide varianten van krentenbaard kan tevens een antibioticakuur gegeven worden.  Met een goede behandeling geneest krentenbaard voorspoedig en zonder littekens.


De besmettelijkheid verdwijnt wanneer de

blaasjes opgedroogd zijn of 2 dagen na start van de eventuele behandeling met antibiotica. Er bestaat geen immuniteit tegen krentenbaard, mensen kunnen vaker dan 1 keer krentenbaard krijgen.


Kan iemand met krentenbaard onder de mensen komen?


Iemand met een krentenbaard kan onder de mensen komen zodra de blaasjes zijn opgedroogd of vanaf het moment er gestart wordt met behandeling via een creme of antibiotica.

Betreft het kinderen die naar school gaan, dan is het raadzaam eerst te overleggen met school om verdere verspreiding te voorkomen.


Creme voor behandeling van een krentenbaard


Smeer 3 keer per dag fusidinezuurcrème op de plekken van de krentenbaard.  Dit is een crème met een antibioticum.


EXPLAINED4U


Contact: info@explained4u.nl


Copyright 2013-2019