Ooglidcorrectie

Ooglidcorrectie


Vrijwel niemand ontkomt eraan; vanaf een bepaald moment in je leven krijg je last van een slappere huid met minder veerkracht.

Dit veroorzaakt niet zelden overtollige huid boven en/of onder het oog. Dit kan een strenge, bedrukte of vermoeide blik opleveren.

Bovendien kan de overtollige huid hoofdpijn of vermoeidheid veroorzaken en kan de over-hangende huid zelfs het zicht belemmeren. Dan kan een ooglidcorrectie een oplossing zijn.


Wat is een ooglidcorrectie?


De ooglidcorrectie is een relatief eenvoudige ingreep. Zowel het bovenooglid als het onderooglid kunnen worden gecorrigeerd.

Bij een bovenooglidcorrectie wordt de hangende of overtollige huid van het bovenooglid gecorrigeerd. Bij een onderooglidcorrectie worden wallen of overmatige huid onder de ogen verwijderd. Hoewel het aantrekkelijk lijkt wordt het afgeraden om een bovenooglidcorrectie en een onderooglidcorrectie in 1 keer te laten doen.


Wat gebeurt er tijdens een ooglidcorrectie?


Een ooglidcorrectie is een operatie die gemiddeld een uur duurt. De ooglidcorrectie wordt vrijwel altijd onder een plaatselijke verdoving uitgevoerd. Dat geeft een aantal voordelen ten opzichte van algehele narcose, zoals geen misselijkheid, geen vermoeidheid en andere risico’s. De operatie vindt plaats op de dagbehandeling. Eerst wordt het ooglid afgetekend met een markeerstift. Daarna wordt met een kleine naald de verdovingsvloeistof onder de huid ingespoten. Deze vloeistof kan wat koud aanvoelen en moet gedurende enkele minuten intrekken. Daarna is de ooglidcorrectie volkomen pijnloos.


Bij een ooglidcorrectie aan het bovenooglid maakt de chirurg eerst een snee in de natuurlijke plooi in het bovenooglid. Dan wordt overtollige huid en eventueel vetweefsel verwijderd. Soms staan ook de wenkbrauwen niet meer mooi  op hun positie door de verslapping van de huid. In dat geval wordt, via dezelfde snee, ook de wenkbrauw weer op de juiste plek gebracht. De wenkbrauw wordt vervolgens in positie gehouden door zgn. ankertjes. Deze ankertjes lossen vanzelf weer op. Ten slotte wordt de wond precies in de huidplooi gehecht en met pleistertjes verstevigd. Na ongeveer een week kunnen de hechtingen worden verwijderd. De littekens van de ooglidcorrectie zullen onzichtbaar zijn.


Bij een onderooglidcorrectie wordt net onder de wimpers een sneetje gemaakt. Overtollige huid en/of vetweefsel worden via het sneetje verwijderd. De snee wordt na de ooglidcorrectie aan de onderoogleden gehecht met dun hechtdraad. Ook bij de onderooglidcorrectie geldt dat de hechtingen na ongeveer een week worden verwijderd. Na enkele maanden zullen de littekens ook bij deze ooglidcorrectie vrijwel onzichtbaar zijn.

Bij een operatie als een ooglidcorrectie worden nooit oplosbare hechtingen gebruikt. Dit type hechtingen is alleen geschikt voor onderhuidse hechtingen. Deze hechtingen zijn niet geschikt voor het hechten van huid van de oogleden.


Belangrijke punten bij een ooglidcorrectie


Een ooglidcorrectie moet uiterst zorgvuldig gedaan worden om een zo natuurlijk mogelijk resultaat te bereiken. Voorkomen moet worden dat er na de ooglidcorrectie een verbaasde blik overblijft. Helaas komt het nog steeds voor dat mensen na een ooglidcorrectie een verbaasde blik houden.

Een ander aandachtspunt bij een ooglidcorrectie is dat de chirurg ervoor moet zorgen dat de patiënt na de operatie de ogen weer goed kan sluiten. Er moet voorafgaand aan de ooglidcorrectie tot op de millimeter precies bepaald worden hoeveel huid er weggehaald moet worden.

Als de ooglidcorrectie correct wordt uitgevoerd blijven de oogleden 20 a 30 jaar in tact.


De eerste tijd na een ooglidcorrectie


Na de operatie waarbij de oogleden gecorrigeerd zijn, kan het voorkomen dat er nog wat vocht en/of bloed uit de wond komt. Dat is normaal. In de eerste uren na de ooglidcorrectie kun je wazig zien. Dat kan voorkomen als er zalf in de ogen is aangebracht na de behandeling. Ook dit trekt vanzelf weer weg.

De eerste weken na de ooglidcorrectie is de kans vrij groot dat de ogen opgezwollen en blauw zullen zijn. De ogen kunnen ook geïrriteerd aanvoelen. Een zonnebril kan helpen en biedt bovendien de mogelijkheid de bont en blauwe ogen te verbergen. Bovendien is direct zonlicht niet bevorderlijk voor een goede genezing van de huid. Ook hiervoor biedt een zonnebril soelaas.

Zo’n 24 uur na de behandeling is autorijden weer toegestaan, mits het zicht weer helemaal scherp is.

Zodra je je goed genoeg voelt kun je weer aan het werk gaan. Zwaar lichamelijk werk is niet aan te raden snel na de ooglidcorrectie.


Risico’s van een ooglidcorrectie


Een ooglidcorrectie is een behandeling met minimale risico’s. Toch blijft het een operatie en aan een operatie kleven nu eenmaal altijd risico’s. De kans is klein, maar de mogelijke risico’s zetten we hierbij op een rij:


Zwelling van het ooglid en ongevoeligheid van de rand van het ooglid.

Bij alle operaties ontstaat een reactie van het weefsel omdat de lymfe-drainage verstoord wordt. Oogleden kunnen daarom dikker zijn gedurende enkele weken en soms ook gevoelloos.


Oogontsteking

De eerste week na de ooglidcorrectie is meer kans op een oogontsteking. Hiertegen kunnen oogdruppels worden gebruikt.


Littekens

Bij elke operatie ontstaan littekens. Bij een ooglidcorrectie worden de sneetjes zo veel mogelijk in de huidplooien gelegd waardoor deze na de operatie meestal niet of nauwelijks zichtbaar zijn.


Asymmetrie van de oogleden

Ondanks een nauwkeurig uitgevoerde operatie kan het voorkomen dat er een kleine asymmetrie is tussen links en rechts. Een geringe asymmetrie is overigens niet afwijkend, meestal is deze voor de operatie ook aanwezig en cosmetisch niet storend. Wanneer na enkele maanden nog steeds een storend verschil bestaat tussen beide oogleden, kan dit verholpen worden door middel van een kleine her-correctie.


Zanderig en droog gevoel van de ogen

Deze verschijnselen komen niet vaak voor. Door de operatie kan de knipperfunctie tijdelijk wat minder zijn of kunnen de eerste weken na de operatie de ogen nog niet volledig worden gesloten. Meestal verdwijnen deze symptomen vanzelf tenzij de klachten voor de ooglidcorrectie ook al aanwezig waren. In dit geval is het zelfs soms verstandig om geen ooglidcorrectie te laten uitvoeren.


Wat kost een ooglidcorrectie?


Voor een boven-ooglidcorrectie van beide ogen tussen € 800,-  en € 1500,-

Voor een onder-ooglidcorrectie van beide ogentussen € 1.250,- en € 2.000,-


Raadpleeg de polis en voorwaarden van je ziektekostenverzekering.


Er is de laatste jaren veel veranderd wat betreft vergoedingen voor een ooglidcorrectie. Een ooglidcorrectie komt niet meer voor in de standaardvergoedingen van zorgverzekeraars.


Zelfs niet als er een medische reden is om een ooglidcorrectie uit te laten voeren. Er zijn aanvullende verzekeringen waarbij een ooglidcorrectie wel voor een (gedeeltelijke) vergoeding in aanmerking komt, maar dit geldt altijd alleen voor een boven-ooglidcorrectie.


Alternatieven voor een ooglidcorrectie


Naast de ‘klassieke’ ooglidcorrectie is het tegenwoordig ook mogelijk om een ooglidcorrectie zonder operatie te ondergaan. Door middel van een nieuwe technologie, die onder de naam Plexr wordt aangeboden, kan de huid van de oogleden namelijk strakker worden gemaakt met behulp van plasma energie.


De Plexr behandeling wordt uitgevoerd met een speciaal handstuk. Dit handstuk maakt hele kleine gaatjes in de oogleden die zorgen voor een huidverstrakkend en huidliftend effect. De behandeling kan binnen ongeveer een kwartier worden uitgevoerd.


Het effect van een Plexr-behandeling is kleiner dan het effect van een ooglidcorrectie. Maar het voordeel is dat er vrijwel geen sprake is van een hersteltijd, en dat je niet hoeft te worden geopereerd. De Plexr behandeling is vooral geschikt wanneer een subtiele lift van de oogleden gewenst wordt.


EXPLAINED4U


Contact: info@explained4u.nl


Copyright 2013-2018