Vastzittende Hoest

Hoe lang duurt kriebelhoest?


Iedereen herkent het wel; je bent snipverkouden en je hoofd en keel zit vol met snot. Zo’n verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Door deze virusinfectie gaan de slijmklieren in de luchtwegen dikker en taaier slijm produceren. Dit slijm hoopt zich op in je keel en luchtwegen. Dit slijm zet zich vast en gelukkig is ons lichaam zo ingesteld dat het hiervoor een manier heeft om zich tegen dit slijm te verzetten; hoesten.

Slijm in de luchtwegen geeft een prikkel om te hoesten. Hoesten is normaal gesproken een natuurlijke manier om de luchtwegen weer schoon te krijgen.


Bij vastzittende slijm is het ophoesten een stuk lastiger dan bij een kriebelhoest of droge hoest. Vaak met een hoestbui tot gevolg. Tot overmaat van ramp kan zo’n vastzittende hoest leiden tot gebroken nachten en irritatie.

Oorzaken van vastzittende hoest


Een vastzittende hoest kan een infectieuze of een niet-infectieuze oorzaak hebben. Bij een infectieuze oorzaak is een vastzittende hoest eigenlijk meestal een bijverschijnsel van een ontsteking in de bovenste luchtwegen. In dit geval kan een verkoudheids- of griepvirus de boosdoener zijn. Een vastzittende hoest is in dit geval op zichzelf dus geen ziekte, maar een symptoom. Deze vorm van een infectieuze oorzaak komt vaak voor.


Er zijn nog andere infectieuze oorzaken die een vastzittende hoest kunnen veroorzaken:


 • Ontsteking van de bijholtes (sinus)


 • KinkhoestOok kan er hardnekkige vastzittende hoest optreden door andere oorzaken dan een infectie. Vaak zijn deze oorzaken extern bepaald en ook goed op te lossen. Non-infectieuze oorzaken van vastzittende hoest kunnen zijn: • Stoffige of rokerige ruimtes (vermijd deze ruimtes of luchten en schoonmaken om verlichting te geven)
 • Droge ruimtes/ruimtes met een lage luchtvochtigheid (installeer luchtbevochtigers in de ruimte)


 • Airconditioning (gebruik een airco met beleid)


 • Ongezonde levensstijl – door ongezond te eten/drinken en te weinig te bewegen verlaagt je weerstand en ben je meer vatbaar voor o.a. virussen die vastzittende hoest veroorzaken


 • Helemaal voorkomen van vastzittende hoest is niet mogelijk, maar, zoals hierboven al aangegeven, kun je met een gezonde levensstijl en voldoende sporten/bewegen het risico om vastzittende hoest te krijgen zo klein mogelijk maken.


Waarom wordt een vastzittende hoestbui ’s nachts erger?


Eigenlijk is het heel logisch dat vastzittende hoest ’s nachts erger wordt. Als je ligt, zakt het slijm allemaal achter in je keel. Dit verergert de hoestprikkel nog meer. Hierdoor reageert je lichaam door te gaan hoesten.


Moet je met vastzittende hoest naar de dokter?


Vastzittende hoest is een normaal verschijnsel bij griep of verkoudheid. Normaal gesproken is vastzittende hoest na een week of 2 weer over. Tot dat moment is er eigenlijk geen aanleiding om naar de dokter te gaan. Wanneer je na 3 weken nog steeds last hebt, is het raadzaam even langs de huisarts te gaan. Er zijn een aantal andere redenen om langs te dokter te gaan namelijk:


 • Bij bloed in het opgehoeste slijm (of een roodbruine kleur)


 • Bij hoge koorts


 • Bij een groene kleur van het slijm (kan duiden op bronchitis)


 • Bij benauwdheid


 • Bij pijn op de borst bij het hoesten


 • Bij een piepende ademhaling


 • Bij baby’s en mensen van 70+


Hoe lang duurt het voordat vastzittende hoest over is?


In de meeste gevallen zal vastzittende hoest na een week of 2 sterk verminderd zijn of helemaal over zijn en kun je weer rustig ademhalen.


Wat kun je doen om vastzittende hoest te verlichten?


Er zijn wel een aantal huismiddeltjes die wat verlichting kunnen brengen bij vastzittende hoest.

Stomen met heet water kan helpen het taaie slijm weker te maken waardoor je het makkelijker kunt ophoesten.

Heet water zonder toevoegingen werkt vaak het best, omdat deze een vastzittende hoest door irritatie juist weer kunnen aanwakkeren.

Een warme douche geeft ook verlichting. De weldadige waterdamp heeft hetzelfde effect als stomen. Haal om en om adem met je mond en neus.


Uiteraard zijn er talloze (homeopatische) medicijnen te verkrijgen tegen vastzittende hoest. Bestanddelen als broomhexine en acetylcysteïne zorgen voor het vergemakkelijken van het ophoesten van vastzittend slijm. Deze bestanddelen zitten in de meeste hoestdranken en (bruis)tabletten die vrij verkrijgbaar zijn. 


EXPLAINED4U


Contact: info@explained4u.nl


Copyright 2013-2019