Verstopte Neus

Verstopte neus


Een verstopte neus overkomt iedereen en is erg hinderlijk. Heb je een verstopte neus, dan is 1 van de belangrijkste toegangswegen om zorgeloos adem te halen geblokkeerd door gezwollen slijmvliezen in je neus. 

Kun je niet door je neus ademen door een verstopte neus, dan mis je meteen een aantal belangrijke functies. Ademen door je neus heeft als voordeel dat je de lucht die je inademt, ook ruikt.


Hiermee heeft je neus ook een signaalfunctie.


Daarnaast zorgt inademen door je neus ervoor dat de lucht eerst gezuiverd en verwarmd wordt door de haartjes in je neus. Je neus fungeert dus als belangrijk filter van de lucht die je inademt.


Adem je alleen door je mond, dan is de lucht vaak te koud en te droog. Dat kan ook weer vervelende klachten geven.

Gelukkig is een verstopte neus vrijwel altijd onschuldig. Vooral bij kleine kinderen en baby's is een verstopte neus erg vervelend. Gemiddeld duren de klachten van een verstopte neus een paar dagen en merk je daarna duidelijk verbetering.


Toch wil je de klachten van een verstopte neus zo snel mogelijk verzachten en daarom is het goed te achterhalen wat de oorzaak is van je verstopte neus.


Verstopte neus door verkoudheid


Het virus dat verkoudheid veroorzaakt, is altijd om ons heen. Vooral op dichtbevolkte plaatsen, zoals scholen en kinderopvang, is het verkoudheidsvirus snel opgelopen om een verstopte neus te veroorzaken. Heb je het virus te pakken, dan zorgt het voor een zwelling van de neusslijmvliezen. De bloedvaatjes in de neusslijmvliezen zetten uit door de bacteriën die meekomen met het virus. Vaak begint de ellende met een loopneus.


Wat kun je doen bij verstopte neus door verkoudheid?


Geef om te beginnen je lichaam de kans om op natuurlijke wijze het virus te bestrijden, dus doe het wat rustiger aan. Daarnaast geeft stomen boven heet water eventueel met mentholdruppels of kamille verlichting. Ook zijn bij de drogist producten te verkrijgen die je kunt toevoegen aan heet water om mee te stomen.


Een ander, vaak effectief middel tegen de verstopte neus, zijn neusdruppels. Gebruik ze voor je gaat slapen om de nacht zo rustig mogelijk door te komen. Denk er wel aan dat overmatig gebruik van neusdruppels tot verslaving kan leiden.


Verstopte neus door allergie


Veel mensen hebben last van huisstofmijtallergie. Dit minuscuul kleine beestje komt in ieder huis voor. Niet het beestje zelf, maar zijn uitwerpselen veroorzaken vaak allergische reacties, zoals een loopneus, verstopte neus, jeukende en tranende ogen, benauwdheid en soms uitslag op de huid. De huisstofmijt houdt van warmte en een hoge luchtvochtigheid. Je vindt hem vooral in matrassen, dekbedden, kussen, gordijnen en andere plaatsen waar het warm en stoffig is. Soms zitten er wel een miljoen huisstofmijten in een bed. 


Wat kun je doen bij verstopte neus door allergie?


Houd je huis zo schoon mogelijk. Zo geef je de huisstofmijt zo min mogelijk overlevingskans. Het belangrijkst is goed stofzuigen. Zorg ervoor dat je stofzuiger voorzien is van een filter; een Hepafilter. Handig is om je bed te voorzien van allergiehoezen. Deze zijn verkrijgbaar voor je matras, dekbed en kussen. Zorg daarnaast voor voldoende frisse lucht in huis door goed te ventileren. Genezen is helaas niet mogelijk, maar met deze maatregelen zullen je klachten aanzienlijk minder zijn.


Verstopte neus door hooikoorts


Waar de meeste mensen erg gelukkig worden van de eerste zonnestralen in het voorjaar, is er ook een groep mensen die de bui al weer voelt hangen. Hooikoorts is erg vervelend en zorgt voor brandenden ogen, benauwdheid en een verstopte neus. Helaas is ook hooikoorts niet te genezen, maar zijn de klachten wel goed te verlichten. Hooikoorts wordt veroorzaakt door pollen van bomen, planten en grassen. Deze pollen zitten bij bepaalde weersomstandigheden veel in de lucht en veroorzaken bij zo'n 20% van de Nederlanders vervelende allergische reacties. Binnenblijven is een prima remedie, maar voor de meeste mensen geen haalbare.


Wat kun je doen bij verstopte neus door hooikoorts?


Tegen hooikoorts zijn, al dan niet op recept, verschillende medicijnen te verkrijgen die je klachten verlichten. Vererger je klachten niet door in je ogen te wrijven. Draag een zonnebril tegen hooikoorts. Vaak zijn auto's voorzien van een pollenfilter in het ventilatiesysteem. Een ander handig instrument om je te wapenen tegen de pollen is het in de gaten houden van websites (even googlen en je vindt er meerderen) die je informeren over de hoeveelheid pollen (en dus kans op meer hooikoortsklachten) in de lucht.


Verstopte neus door een (aangeboren) afwijking van de neus


Soms wordt een verstopte neus veroorzaakt door een hardnekkiger probleem, wat niet met medicijnen op te lossen is. Een scheef neustussenschot. Het komt voor dat het tussenschotje bij de geboorte al een afwijkende stand heeft. Soms is het ontstaan door een gebroken neus of na een flinke dreun op je reukorgaan. Ga bij klachten bij een verstopte neus door een scheef tussenschotje naar je huisarts. Een operatie is dan de oplossing.

Verstopte neus door gebruik van drugs


Cocaïne wordt gebruikt door het opsnuiven in de neus. Dit kan het gevoel van een verstopte neus geven. Het gevoel van een verstopte neus verdwijnt weliswaar vanzelf, maar is natuurlijk absoluut geen reden om drugs te blijven gebruiken. Stop met drugs, al dan niet met hulp van experts of artsen.


Poliepen 


Een verstopte neus kan ook veroorzaakt worden door poliepen in de neus. Deze paddestoel-vormige kleine uitstulpinkjes in de neus zijn vervelend. Ze kunnen verholpen worden door medicatie of een chirurgische ingreep. Het vervelende van poliepen is dat ze vaak weer terugkomen na een behandeling.


Ontsteking van de bijholtes


De bijholtes bevinden zich links en rechts van de neus en staan in verbinding met de neus en keel. In deze holtes bevinden zich slijmvliezen. Als deze ontstoken raken spreken we van bijholte ontsteking en gaat gepaard met een verstopte neus, pijn in de holtes (vooral bij kauwen, hoesen, niezen of bukken), een beroerd gevoel en soms koorts. Snot en slijm, wat in overvloed aanwezig is, kan door de gezwollen slijmvliezen niet meer uit de neus lopen en wordt dikker en geel of groen. De klachten zijn te verlichten door te stomen met heet water, liefst een aantal keer per dag en door neusdruppels te gebruiken. Bij koorts kun je paracetamol (evt. met coffeïne) of ander koortsverlagend medicijn nemen. Vaak duurt een bijholteontsteking minimaal enkele dagen tot enkele weken. Korte termijn resultaat, dus werkt niet op lange termijn.


EXPLAINED4U


CONTACT: info@explained4u.nl


COPYRIGHT 2013-2018