Voetschimmel

Voetschimmel behandelen


Voetschimmel, in de volksmond ook wel eens zwemmerseczeem genoemd, is een huidaandoening die begint wanneer de huid van de voet in contact is geweest met schimmelsporen of gisten (candida). Het krijgen van voetschimmel kan eenvoudig gebeuren. Voornamelijk in vochtige, natte omgevingen waar schimmels zich snel kunnen vermenigvuldigen.

Hierbij valt te denken aan vloeren in zwembaden, douches in openbare sportgelegenheden of de bijvoorbeeld de sauna. Voetschimmel (zwemmerseczeem) begint vaak tussen de twee kleinste tenen. Voornamelijk in vochtige, natte omgevingen waar schimmels zich snel kunnen vermenigvuldigen.


Hierbij valt te denken aan vloeren in zwembaden, douches in openbare sportgelegenheden of de bijvoorbeeld de sauna. Voetschimmel (zwemmerseczeem) begint vaak tussen de twee kleinste tenen.

Het kan zich  vervolgens uitbreiden naar de bovenkant als tevens de onderkant van de voet.  Meteen na de besmetting met de schimmel merk je in de regel niets. Tot het moment dat de huid rood wordt en gaat jeuken. De klachten worden vaak erger bij warm en vochtig weer.


Voetschimmel (zwemmerseczeem) heeft de volgende verschijnselen:


 • De huid van de voeten, met name tussen de tenen zal beginnen te schilferen.


 • De huid kan zacht en week aanvoelen


 • Mogelijkheid tot het verschijnen van blaasjes waar helder vocht uitkomt.


 • Onder de schilfers kan de huid rood en pijnlijk zijn.


 • Het gebeurt geregeld dat de nagels verkleuren en ze dik en bros worden. Dat heet een kalknagel.


Mogelijke oorzaken van voetschimmel


Voetschimmel is eenvoudig overdraagbaar. Vochtige voeten, zoals zweetvoeten, zijn vatbaarder voor voetschimmels.  Schimmels kunnen zich sneller uitbreiden in een vochtige, natte omgeving.Ook door niet voldoende ventilerende schoenen of synthetische sokken kan voetschimmel beginnen. Heb je wellicht last van kloofjes op de voeten of tussen de tenen? Voetschimmel kan zich hierin makkelijker nestelen dan op een gezonde egale huid.


Gevolgen van voetschimmel


Voetschimmel is een niet gevaarlijke aandoening, maar kan wel uiterst vervelend zijn. Zorg er daarom voor dat je voetschimmel voortijdig behandeld.


Wat kun je zelf doen aan voetschimmel? 


Het is aan te raden om bij voetschimmel / zwemmerseczeem hygiƫnische maatregelen te nemen:


 • Was je voeten dagelijks, liefst met weinig of helemaal geen zeep. Als je toch zeep wilt gebruiken, kies dan voor een milde zeep, een PH5-wastablet of een wasemulsie. Dit zijn goede neutrale zeepsoorten die de zuurgraad van de huid in tact laten


 • Droog je voeten zorgvuldig, vooral tussen de tenen


 • Trek iedere dag schone sokken aan die het zweet goed opnemen en de huid droog houden. Dit kunnen katoenen of wollen sokken zijn.


 • Draag goed ventilerende, liefst echt leren schoenen. Trek liever niet elke dag dezelfde schoenen aan


 • Loop in huis zo veel mogelijk op blote voeten of sokken


 • Draag in gemeenschappelijke doucheruimten en zwembaden slippers


EXPLAINED4U


CONTACT: info@explained4u.nl


COPYRIGHT 2013-2018