Waterpokken

Waterpokken, besmettelijk? 


Waterpokken is een van de meest bekende infectieziekte waar vrijwel ieder kind of baby mee te maken krijgt. Deze typische kinderziekte hoort bij de kindertijd.

Waterpokken wordt veroorzaakt door het varicella zoster virus. Waterpokken komt het meest voor bij kinderen tussen de 5 en 10 jaar oud en waterpokken slaan meestal toe in de winter of vroeg in de lente.


Waterpokken is vrijwel altijd ongevaarlijk, maar wel erg besmettelijk! Het ene kind heeft meer last van waterpokken dan het andere. Sommige kinderen zijn echt ziek, hebben koorts en zitten onder de blaasjes. Andere kinderen merken nauwelijks iets en hebben maar enkele rode vlekjes.

Tegen waterpokken wordt niet inge├źnt. Waterpokken is vrijwel altijd ongevaarlijk, maar wel erg besmettelijk! Het ene kind heeft meer last van waterpokken dan het andere.


Hoe krijg je waterpokken en is het besmettelijk?


Het virus dat waterpokken veroorzaakt wordt verspreid door hoesten of niezen waardoor kleine druppeltjes overgebracht worden op iemand anders.


Er is ook besmettingsgevaar via het vocht in de blaasjes. Als je kind besmet is met het waterpokkenvirus, duurt het maximaal 3 weken voordat de vlekjes ontstaan. Dat noem je incubatietijd. Ook tijdens de incubatietijd (je weet dan dus nog niet dat je het waterpokkenvirus al hebt opgelopen) is het virus al besmettelijk. Dus heeft iemand in je omgeving waterpokken, dan kun je er bijna zeker van zijn dat jouw kind het ook krijgt.

Hoe weet je dat je kind waterpokken heeft?


Vaak begint waterpokken met verkoudheid en hangerigheid. Dit gebeurt voordat de waterpokken zichtbaar zijn. Daarna verschijnen de rode vlekjes meestal over het gehele lichaam, soms ook in de mond, in het haar en op de oogleden. De rode vlekjes worden al snel met vocht gevulde blaasjes en tot slot korstjes. Het vocht in de blaasjes is uiterst besmettelijk. Probeer dus te voorkomen dat de blaasjes opengekrabd worden. Ook voorkom je hiermee kleine littekentjes als de waterpokken weer over zijn. Houd de kindervingertjes schoon en de nageltjes kort om krabben zoveel mogelijk tegen te gaan. Meestal is je kind niet echt ziek en na een dag of 10 zijn de korstjes weer verdwenen.


Wanneer is het waterpokkenvirus wel gevaarlijk?


Waterpokken is alleen gevaarlijk voor mensen met een lagere weerstand door bijvoorbeeld het gebruik van medicijnen of op andere manier een verstoord afweersysteem hebben. Als een vrouw tijdens de zwangerschap in aanraking komt met het waterpokkenvirus, kan zij, om besmetting op de baby te voorkomen, kan zij medicijnen toegediend krijgen (antilichamen). Mocht een zwangere vrouw desondanks toch waterpokken krijgen, dan zal een antiviraal middel worden toegediend. Krijgt een vrouw waterpokken net voor of net na de bevalling, dan zal ook de baby een middel (immuno globuline injectie) krijgen om eventuele complicaties te voorkomen.


Wat kun je doen tegen waterpokken?


Aan de ziekte zelf kun je niets doen. Het gaat vanzelf over. Waterpokken jeuken wel behoorlijk. Hieronder een aantal adviezen om de symptomen te verlichten:


  • Handjes en vingertjes goed schoonhouden en nagels kort knippen. Hiermee verklein je de kans op infecties door krabben


  • Heeft je kind nog een luier om? Verschoon die dan extra vaak om broeien en smetten van de blaasjes onder de luier te voorkomen


  • Krabt je kind onbewust tijdens het slapen, doe dan sokjes of wantjes om de handjes


  • Doe je kind luchtige, katoenen kleding aan en pak het niet te dik in


  • Bij de drogist of apotheek kun je wat halen tegen de jeuk die wordt veroorzaakt door waterpokken. Mentholgel of talkpoeder of alba lotion werken verkoelend tegen de jeuk. Zinkzalf helpt de blaasjes sneller indrogen.

Kun je meer dan 1 x waterpokken krijgen?


Ja, dat kan. Als je baby nog heel jong is, heeft het nog extra bescherming door de antistoffen van de moeder. Hierdoor zullen de waterpokken eerst mild zijn, maar kan het virus nog een keer toeslaan.


Mag je kind naar het kinderdagverblijf of school met waterpokken?


Ja, in principe is er geen reden om een kind thuis te houden als het niet ziek is, tenzij de school of het kinderdagverblijf andere afspraken over heeft gemaakt. Meld wel altijd eerst dat uw kind waterpokken heeft en informeer naar het beleid wat de school of het kinderdagverblijf hierover voert. De school kan dan ook andere ouders/verzorgers informeren.


Mag je kind in bad met waterpokken?


Ja, dat mag zeker. Droog je kind wel voorzichtig af. Wrijf niet te hard, maar dep je kind droog. Als de blaasjes ingedroogd zijn en korstjes zijn geworden is een bad prima om de korstjes los te weken. Krab of trek de korstjes er niet af als ze er niet vanzelf vanaf vallen. Ze gaan er echt vanzelf af!


Moet je de huisarts raadplegen bij waterpokken?


Nee, dat is niet nodig. Zolang er geen redenen zijn voor extra bezorgdheid (dus anders dan in dit artikel aangegeven) is het niet nodig een huisarts te raadplegen. Waterpokken is ongevaarlijk en gaat altijd vanzelf weer over


EXPLAINED4U


Contact: info@explained4u.nl


Copyright 2013-2019