Zandloper Dieet

Zandloper dieet & zandloper recepten


Het zandloper dieet is eigenlijk geen dieet in de vorm van een voedings-voorschrift waarbij je een bepaald gewicht afvalt binnen een bepaalde tijd. Het zandloper dieet is een beschrijving van de invloed van voedsel op het ouderdomsproces.

Met andere woorden; welk voedsel veroorzaakt consequenties voor je gezondheid in relatie tot het ouder worden.


In deze beschrijving worden talloze wetenschappelijke studies aangehaald. Het zandloper dieet geeft antwoord op alle vragen, misverstanden worden uit de weg geruimd en is op basis van medische inzichten geschreven.


Het zandloper dieet geeft je dus geen kant en klare menu’s, maar biedt hulp bij het krijgen van een gezonde levensstijl en vertraging van het ouderdomsproces.

Geen nieuw dieet dus, maar een nieuwe manier van leven. Gewichtsverlies is een erg prettige bijkomstigheid. Dat is het zandloper dieet.


Leven in een welvarend land geeft makkelijk toegang tot veel en vaak ook ongezond eten. Dit eetgedrag werkt overgewicht in de hand wat weer serieuze gevaren op kan leveren. Denk aan hart- en vaatziekten, dementie en suikerziekte. Het zandloper dieet benoemt de gevaren die voedsel en voedingsstoffen hieraan bijdragen.


Volg je een ander dieet, dan val je flink wat kilo’s af, maar op de langere termijn zitten de kilo’s er bijna altijd weer aan omdat je terugvalt in je oude eetpatroon. Het zandloper dieet is een verandering van eetgewoonten en levensstijl voor de lange termijn.


De voedsel-zandloper


Het zandloper dieet wordt gesymboliseerd door de voedselzandloper.

Voedsel uit het bovenste gedeelte bevat ongezonde voedingsmiddelen vervang je zo veel mogelijk door meer uit het onderste gedeelte. Hierin zitten de gezonde voedingsmiddelen.


Wat houdt het zandloper dieet in?


Het zandloper dieet gaat uit van het nieuwe eten; minder pasta, aardappelen, rood vlees, zuivel en brood, maar bij het zandloper dieet eet je meer peulvruchten, fruit, groenten, sojamelk en noten. 


Zodra je bij het zandloper dieet de ongezonde voedingsmiddelen vervangt door de gezonde voedingsmiddelen in de onderste helft van de zandloper, zul je merken dat je gewicht gaat verliezen. Afvallen op een gezonde en verantwoorde manier. Als je je houdt aan de gezonde levensstijl dan komen de afgevallen kilo’s niet meer terug. Je voelt je fit en gezond, waardoor je verantwoord ouder wordt.


Het zandloper dieet is geen streng voorschrift, geen crash dieet, maar geeft je houvast hoe je op lange termijn je eetgewoonten bewust gezond kunt houden.


Door de zandloper in het zandloper dieet kun je eenvoudig zien welk voedsel je beter kunt vervangen door iets anders.


Belangrijkste punten van het zandloper dieet op een rij:


  • Dranken. Het zandloper dieet raadt aan om meer te drinken van: water, rode wijn, verse fruitsappen, groene en witte thee, gemberthee en plantaardige melk. Van frisdranken, melk, (drink)yoghurt en voorverpakte sappen wordt aangeraden om minder te drinken.


  • Groente, fruit, havermoutpap, peulvruchten en paddenstoelen. Het laten van brood, aardappelen, pasta en rijst is misschien de moeilijkste gewoonte om te doorbreken. Vervang deze producten volgens het zandloper dieet door groente, fruit, havermoutpap, peulvruchten en paddenstoelen.  • Vis, gevogelte, eieren, kaas, tofu en quorn. Volgens het zandloper dieet zou je dagelijks vis moeten eten, met name vette vis als makreel of zalm. Liever geen rood vlees, maar gevogelte, eieren, tofu en quorn. Van vlees, vis, eieren en vegetarische vervangers wordt  100 tot 125 gram per dag aanbevolen, inclusief de vleeswaren op de boterham. Kies de magere varianten en vervang deze twee maal per week door vis, waarvan een keer vette vis.


  • Zwarte chocolade (chocolade met meer dan 70% cacao), noten, sojapap en sojayoghurt. Zoetigheden kunnen het best vervangen worden door gezonde tussendoortjes zoals zwarte chocolade. Bij sojapap of –yoghurt worden vezels (bv. lijnzaadolie of noten) toegevoegd om er voor te zorgen dat de aanwezige suikers trager opgenomen worden. Door deze vezels wordt de darmflora gezond gehouden wat een basis is voor ieders gezondheid


  • Suikervervangers, gezonde oliën en smaakversterkers. Als er echt suiker nodig is dan is dit te vervangen door stevia of agavenectar (agavesiroop). Bij de gezonde oliën is de verhouding omega 3 en omega 6 van belang. Maïs en zonnebloemolie zijn slecht. Het smeren van boter of margarine is ongezond en eigenlijk een overbodige Westerse gewoonte volgens het zandloper dieet.


Voorbeelden van zandloper recepten


Portobello, kikkererwten en tomaat:


•  2 portobello-paddenstoelhoeden, dun gesneden

•  1 blik kikkererwten (ong. 400 gram); uitlekken maar het sap bewaren

•  1 tomaat, in blokjes gesneden

•  1 ui, in stukjes gehakt

•  1/2 koffielepel olijfolie

•  1/2 kop rode wijn

•  2 teentjes knoflook, gemalen


De olijfolie zachtjes verwarmen op de bodem van een pan.

Knoflook en ui gedurende enkele minuten roerbakken.

Voeg de paddenstoelen en rode wijn toe.


Gedurende ongeveer 5 minuten bakken.

De tomaten, kikkererwten en de helft van het sap van het blik kikkererwten toevoegen.


Gedurende 5 à 10 minuten verder bakken.

Serveer.Salade met kip en avocado:


•150 gram gerookte kip

•300 gram spinazie

•Halve krop sla

•1 rode en 1 gele paprika

•1 rode ui

•4 eetlepels balsamicoazijn en 2 theelepels olijfolie

•1 avocado


Knip of snij de spinazie. Snij de sla, paprika’s, ui en avocado. Mix alles in een schaal en giet de olijfolie en balsamicoazijn eroverheen. Snij de kip en avocado en leg deze boven op de spinazie.


Eet smakelijk met het zandloper dieet en de zandloper recepten!


EXPLAINED4U


CONTACT: info@explained4u.nl


COPYRIGHT 2013-2019