Ziekte van Pfeiffer - Klierkoorts

Ziekte van Pfeiffer, Klierkoorts - Symptomen


De ziekte van Pfeiffer is een virale infectie welke veroorzaakt wordt door het epstein barr virus. In de volksmond wordt de ziekte van Pfeiffer ook wel klierkoorts of kusziekte genoemd en de wetenschappelijke benaming is mononucleosis infectiosa. De ziekte van Pfeiffer of klierkoorts wordt ook wel de kusziekte (of kissing disease) genoemd omdat aangenomen wordt dat besmetting via het speeksel plaats vindt.

Al is dit niet te bewijzen, vanwege de lange incubatietijd (2 tot 20 dagen).


Ziekte van Pfeiffer besmettelijk?


Je kan met het epstein barr virus besmet worden door iedereen die Pfeiffer heeft gehad.

Ziekte van Pfeiffer is dus zeer besmettelijk. Iedereen die het epstein barr virus heeft gehad draagt dit zijn hele leven in latente vorm mee, als het epstein barr virus gereactiveerd wordt kan er besmetting plaats vinden.

Als je de ziekte van Pfeiffer hebt dan zijn de klachten de eerste 2 tot 4 weken het heftigst waarna je nog enkele maanden vermoeid kan zijn. Bij ongeveer 1 tot 2% van de mensen welke de ziekte van Pfeiffer hebben verdwijnen de vermoeidheidsklachten niet en blijf je chronisch vermoeid.


De meeste mensen hebben ooit te maken gehad met een Pfeiffer infectie, maar liefst 90% heeft ooit een Pfeifferinfectie gehad.

Hierbij dient opgemerkt te worden dat je een Pfeiffer infectie kan hebben gehad zonder dat je dit wist. Het klachtbeeld kan mild zijn geweest of er is gedacht aan iets anders zoals griep.


De ziekte komt het meest voor bij mensen onder de 25, omdat boven die leeftijd bijna iedereen al de ziekte van Pfeiffer heeft gehad. Ook (jonge) kinderen kunnen de ziekte van Pfeiffer krijgen, al wordt dit vaak niet opgemerkt omdat er op jonge leeftijd (onder de 10 jaar) nauwelijks symptomen en klachten zijn.


Ziekte van Pfeiffer symptomen


Het belangrijkste symptoom van de ziekte van Pfeiffer is vermoeidheid, daarnaast zijn meestal de lymfeklieren opgezwollen en is er vaak sprake van keelontsteking. De lymfeklieren voor en achter in de hals zetten op en kunnen pijnlijk (bij aanraking) zijn. Als je nog keelamandelen hebt dan kunnen hier witte vlekken op te zien zijn waarbij er een grijze slijmerige laag om de amandelen heen zit.


Naast deze symptomen zijn er symptomen welke je kan hebben, maar niet iedereen heeft deze symptomen.


Deze symptomen zijn:  • koorts


  • misselijkheid  • pijn op de borst


  • verlies van eetlust


  • huiduitslag


  • geelzucht

 

  • oedeem (ophoping van vocht in bepaalde lichaamsdelen)


Daarnaast kan je milt opgezwollen zijn en je lever vergroot. Als je lever is vergroot dan kan deze ook gevoelig of pijnlijk zijn.


Ziekte van Pfeiffer, de diagnose


Als er aan de hand van de symptomen voor de huisarts reden is om te denken aan de ziekte van Pfeiffer dan kan de huisarts een bloedonderzoek bij je laten uitvoeren om met zekerheid vast te kunnen stellen dat er sprake is van de ziekte van Pfeiffer.

Als er langer dan 7 tot 10 dagen sprake is van keelpijn, vermoeidheid en vergrote halsklieren heeft de huisarts reden om de ziekte van Pfeiffer te verdenken als oorzaak.


Bij dit bloedonderzoek wordt er gekeken naar antistoffen waaronder immunoglobuline-M om te bepalen of je de ziekte van Pfeiffer hebt. In de acute fase van de ziekte van Pfeiffer (de eerste 2 tot 4 weken) kan met grote zekerheid worden vastgesteld of er sprake is van de ziekte van Pfeiffer.


Om de diagnose ziekte van Pfeiffer te kunnen maken zijn er ook thuistesten op de markt. Met een vingerprikje voor wat bloed weet je binnen een paar minuten de uitslag. Deze thuistesten zijn via internet verkrijgbaar. Deze thuistesten geven je altijd minder zekerheid als een bloedonderzoek welke in opdracht van de huisarts wordt uitgevoerd door het bloedlaboratorium.


Ziekte van Pfeiffer, behandeling


Er bestaat geen behandeling tegen de ziekte van Pfeiffer, ook antivirale middelen en antibiotica hebben geen nut. Bij de ziekte van Pfeiffer zal je het advies krijgen om veel rust te nemen, je zult vanzelf genezen. Ook na de acute fase van 2 tot 4 weken zal je de eerste maanden nog voldoende rust moeten houden.


Als de klachten het toelaten (als er geen koorts meer is) kan je gewoon naar school of naar het werk, het is niet nodig om heel de dag op bed te gaan liggen. Bij de ziekte van Pfeiffer is het wel van belang om goed naar het lichaam te luisteren. Neem rust als je lichaam aangeeft moe te zijn, het is niet nodig om te rusten als je je niet moe voelt. Het herstel van de ziekte van Pfeiffer heeft gewoon tijd nodig. In principe kan je eten waar je zin in hebt al is het natuurlijk altijd het beste om gezond te eten.


Omdat bij de ziekte van Pfeiffer ook de lever ontstoken raakt zal je ook het advies krijgen om voorlopig geen alcohol meer te nuttigen, om zodoende de lever zoveel mogelijk te ontlasten.


De leverontsteking welke de ziekte van Pfeiffer veroorzaakt hoeft niet altijd gepaard te gaan met een vergroting van de lever; ook indien er geen sprake is van een vergroting van de lever zal je geen alcohol moeten nuttigen.


Als pijnstiller (tegen de keelontsteking en eventuele hoofdpijn) kan je paracetamol slikken, tot de maximale dagelijkse dosis welke van toepassing is de leeftijd van de patiƫnt. Indien de maximale dagelijkse dosis paracetamol onvoldoende verlichting geeft dan kan je proberen of pijnstillers zoals ibuprofen, naproxen of diclofenac verlichting geven. Lees bij het gebruik van pijnstillers altijd eerst goed de bijsluiter en overleg bij hart- en vaatziekten, nier- of maagproblemen eerst met de huisarts.


Ziekte van Pfeiffer, complicaties


Zeer zelden treden er complicaties bij de ziekte van Pfeiffer op. Deze complicaties kunnen zeer ernstig zijn.


Complicaties welke kunnen optreden bij de ziekte van Pfeiffer zijn encefalitis (hersenontsteking), miltruptuur (gescheurde milt), hemolyse (uit elkaar vallen van rode bloedcellen), anemie (bloedarmoede), trombocytopenie (onvoldoende bloedplaatjes) en myocarditis (ontsteking hartspierweefsel).


EXPLAINED4U


Contact: info@explained4u.nl


Copyright 2013-2019