Zwangerschapsverschijnselen

Zwangerschapsverschijnselen


Zwangerschapsverschijnselen kunnen per vrouw en per zwangerschap verschillen. Toch zijn er vroege zwangerschapsverschijnselen die bij nagenoeg elke vrouw voorkomen. Een van de voornaamste zwangerschapsverschijnselen is natuurlijk het uitblijven van de ongesteldheid.


Het kan bij het uitblijven van de menstruatie nog wel voorkomen dat een vrouw nog bloedt, maar dit is over het algemeen korter en lichter dan tijdens een normale menstruatie.


Een week nadat een vrouw zwanger is geworden kunnen de eerste zwangerschapsverschijnselen beginnen.


Toch is het ook mogelijk dat u al een aantal weken zwanger bent maar nog helemaal geen zwangerschapsverschijnselen ervaart.

Zelfs als een vrouw een paar zwangerschapsverschijnselen ervaart is er nog steeds geen zekerheid over de zwangerschap. Het enige wat hier echt uitsluitsel over geeft is een zwangerschapstest.

Naast het uitblijven van de ongesteldheid kunnen misselijkheid, gevoelige borsten, hoofdpijn en misselijkheid voorkomen als vroege zwangerschapsverschijnselen.


Misselijkheid


Misselijkheid is een van de bekendste zwangerschapsverschijnselen. Misselijkheid kan beginnen van 2 tot 8 weken na de bevruchting. Nagenoeg alle vrouwen hebben dit als een van de zwangerschapsverschijnselen.

Eigenlijk staat het bekend om ochtendmisselijkheid maar tal van vrouwen hebben er ook tijdens, middag, avond en nacht enorm last van. De mate van misselijkheid tijdens de zwangerschap verschilt ook enorm per vrouw.

Uiteraard zijn er nog veel meer verklaringen voor misselijkheid, het hoeft uiteraard niet altijd te duiden op een zwangerschap.

Een voedselvergiftiging, een aandoening aan de maag, een virus of zelfs stress kunnen ook de oorzaak zijn van misselijkheid.


Vermoeidheid

 

Een groot aantal vrouwen mogen ook vermoeidheid tot een van hun zwangerschapsverschijnselen rekenen. De vermoeidheid treedt dan ook voornamelijk op tijdens het begin van de zwangerschap, dit kan al na een week. De veranderingen in de hormoonhuishouding van een vrouw kunnen ervoor zorgen dat een vrouw van het een op ander moment zich ineens geheel uitgeput kan voelen.

Uiteraard is ook vermoeidheid niet per se een van de zwangerschapsverschijnselen. Hier zijn ook weer talloze andere verklaringen voor te bedenken, zoals een depressie, ziekte of stress.


Lichte bloeding en buikkramp


Na ongeveer 6 tot 12 dagen na het daadwerkelijk zwanger worden kan een van de volgende zwangerschapsverschijnselen optreden.

De eicel nestelt zich omstreeks deze periode in de baarmoederwand. Dit nestelen kan als gevolg hebben dat er een lichte bloeding komt, ook wel de innestelingsbloeding genoemd. Deze innestelingsbloeding is roze of bruin van kleuren gaat heel vaak samen met buikkramp.

Uiteraard geld ook hier weer dat het geen zwangerschapsverschijnselen hoeven te zijn maar bijvoorbeeld normale symptomen van een menstruatie of een infectie.


Gevoelige of gezwollen borsten

 

Als een vrouw zwanger is gaan de borsten van de vrouw anders voelen, ze zijn heel pijnlijk en gezwollen en erg gevoelig voor aanraken.

Het veranderen van de hormoonhuishouding van de vrouw tijdens de zwangerschap is de oorzaak van deze een van de meest voorkomende zwangerschapsverschijnselen.

Dit verschijnsel kan al een of twee weken na het zwanger worden optreden. Als het lichaam van een vrouw gewend is geraakt aan de hormoonschommelingen zal de pijn aan de borsten minder worden.


Huid rond tepels wordt donkerder

 

Een week na het zwanger worden kan de huid rondom de tepels van een vrouw een heel stuk donkerder worden. Dit zwangerschapsverschijnsel kan zich al na 1 week zwangerschap voordoen.

Wat wel vaak gebeurt is dat als een vrouw het vermoeden heeft dat ze zwanger is, ze zich inbeeldt dat deze zogenaamde tepelhoven donkerder zijn geworden.


Vreetbuien

 

Een vrouw kan als ze net zwanger is ineens enorme last krijgen van heftige vreetbuien. Het betreft hier dan ook nog eens vaak de behoefte van een bepaald soort voedsel. Voorbeelden hiervan zijn augurken, ijsjes en zoete tussendoortjes. Elke vrouw heeft tenminste 1 keer tijdens haar zwangerschap een vreetbui.


Tevens krijgt de vrouw tijdens de zwangerschap ook ineens afkeer tegen een bepaald soort voedsel. Vreetbuien zijn echter niet een van de betrouwbaarste zwangerschapsverschijnselen als indicator van een zwangerschap. Uiteraard kan een vrouw ook om andere redenen ineens behoefte hebben aan veel voedsel.


Hoofdpijn

 

Hoofdpijn kan ontstaan door de stijging van de hormoonspiegel in de eerste fase van een zwangerschap. Om en nabij 40% van de vrouwen heeft in de eerste maanden van de zwangerschap meer last van hoofdpijn.

Uiteraard kunnen er ook andere oorzaken van hoofdpijn zijn. Te weinig drinken of alcoholgebruik zijn hier voorbeelden van.


Vaker moeten plassen


Een van de bekendste zwangerschapsverschijnselen is het feit dat een vrouw tijdens een zwangerschap veel vaker moet plassen dan normaal. Het lijkt op een blaasontsteking. Dit zwangerschapsverschijnsel treedt ongeveer 6 tot 8 weken na het zwanger worden op.


Overige zwangerschapsverschijnselen

 

Uiteraard zijn er naast de meest voorkomende zwangerschapsverschijnselen nog een paar een vrouw kan ervaren tijdens de zwangerschap. Hieronder de meest bekende.  • Constipatie


  • Depressie  • Gevoelig zijn voor bepaalde geuren


  • Prikkelbaarheid


  • Lage bloeddrukEXPLAINED4U


Contact: info@explained4u.nl


Copyright 2013-2018