Zweetvoeten

Wat te doen tegen zweetvoeten?


Niet elk persoon zweet evenveel. Maar bij lichamelijke inspanning zal ieder mens na verloop van tijd op verschillende plekken op het lichaam zweten. Zweten is een uiterst belangrijk middel voor het lichaam om de warmte weer kwijt te raken die gedurende de inspanning in het lichaam vrijkomt. Het vocht dat vrijkomt bij het zweten, wordt geproduceerd in de zweetklieren.

Dit vindt plaats in de eccriene zweetklieren die verspreid over het gehele lichaam voorkomen. Eccriene zweetklieren komen via poriën in de onderhuid aan de oppervlakte van de huid.


Zweetvoeten zijn voeten die een sterke en onwelriekende geur verspreiden. Het lichaam van een volwassen persoon kan dagelijks wel 0,5 liter zweetvocht aanmaken. Er zijn mensen die last hebben van overmatige transpiratie. Dit komt voor over het hele lichaam maar dus ook op lokale plekken, zoals bij de voeten. Als de voeten zweten praten we dus over zweetvoeten.

Oorzaak zweetvoeten


Bacteriën die zich door warmtehuishouding van het lichaam verder ontwikkelen veroorzaken zweetvoeten.


Het ontstaan van deze bacteriën wordt bijna altijd veroorzaakt door een overvloedige productie van vocht gecombineerd met warmte, wat een zeer goede voedingsbodem is voor bacteriën.


Denk bijvoorbeeld aan de warmte in schoenen. De kans op zweetvoeten is dan groter. De voeten zijn ruim voorzien van zweetklieren, net zoals bijvoorbeeld de palmen van een hand.  Tevens hebben de voeten een dikke hoornlaag, dat is de buitenste huidlaag die bestaat uit afschilferende en reeds afgestorven huidcellen. Deze afgestorven huidcellen, samen met een vochtige omgeving vormen een goede broeiplek voor bacteriën en schimmels.

 

Uit onderzoek is gebleken dat er op de voeten heel veel verschillende bacteriën leven. Het vaakst komen de Staphylococcus epidermidis, Bacillus subtilis, en Microccoccus sedentarius voor.  Bovendien kunnen schimmels en gisten zoals Trichophyton en Candida soorten ook voorkomen. Schimmels werden tijdens dat onderzoek het meest gevonden tussen de tenen. Door het bestaan van schimmels op deze plek kan de huid gaan schilferen waardoor er losse huidstukjes te zien zijn tussen de tenen. Dit wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd, maar het is een voetschimmel.


Aangezien de mens een aanzienlijk deel van de dag de voeten heeft verstopt in schoenen die luchtdicht en waterdicht zijn en met warme sokken aan, komen temperaturen tussen de 30 en 40 graden voor. Deze vochtige en warme omstandigheden zijn uitstekend voor de groei van bacteriën en dus het ontstaan van zweetvoeten. Bacteriën maken afvalstoffen aan en ruiken onaangenaam. Zweet ruikt niet als het uit het lichaam komt, maar de huidbacteriën, op de huid kunnen onderdelen van zweet omzetten in stinkende geurstoffen.

 

De stank bij zweetvoeten wordt dus veroorzaakt door de bacteriën en niet door het zweet. Door het aantal bacteriën op de huid te laten afnemen, kan men zweetvoeten tegengaan.


Hoe kun je zweetvoeten behandelen?


Er bestaan verscheidene deodorants, speciaal voor zweetvoeten, die geuren laten verdwijnen en overmatige zweetproductie tegen zullen gaan. De deodorants hebben een verkoelende werkingen en voorkomen nieuwe geurontwikkeling. Als het probleem van zweetvoeten zich blijft voordoen, kun je het beste naar de dokter gaan.


Als je last hebt van zweetvoeten, kun je het beste je voeten dagelijks 2 keer wassen. Daarna je voeten goed afdrogen en schone sokken aantrekken.

Sokken van natuurlijke materialen, zoals bijvoorbeeld katoen, laten je voeten ademen. Ook voor schoenen is het zo dat echte leren schoenen de voeten beter laten ademen. Als dan ook nog de zool van leer is dan is het helemaal goed.


Eveneens is het goed voor je voeten om iedere dag andere schoenen aan te trekken. Als je iedere dag een ander paar schoenen aantrekt, kunnen je schoenen goed drogen. De bacteriegroei zal hierdoor stoppen.


Geurvreters gebruiken tegen zweetvoeten


Er zijn middelen die tijdelijk werken tegen zweetvoeten, zoals bepaalde inlegzolen die geurvreters worden genoemd. Deze zolen zijn gemaakt van kunststof, koolstof of cederhout. Ook zijn er sprays verkrijgbaar om in de schoen of op de voet te sprayen. Deze sprays zijn bacteriedodend en houden daardoor de vieze geuren tegen. Zulke producten zijn er ook in poedervorm.


Ook boorzuur kan in poedervorm worden gekocht. Ook zijn er speciale bacteriedodende sokken in de handel te koop.


Nachtbehandeling tegen zweetvoeten


Tegen zweetvoeten kun je ook zelf een nachtbehandeling doen. Was 's avonds voor het slapen gaan je voeten met ontsmettingsalcohol.

Doe daarna deodorantpoeder onder de voetzolen en wikkel je voeten in plastic folie. Doe vervolgens een paar katoenen sokken aan. Zo ga je vervolgens slapen. De volgende ochtend was je het overtollige poeder van je voeten. Doe dit een week lang en dan zouden de zweetvoeten moeten verdwijnen.


Voetbad tegen zweetvoeten


Neem beurtelings warme en koude voetbaden, wat de bloedtoevoer stimuleert.

Je begint met een warm bad van ongeveer 10 minuten. Maak daarna een ander voetbad met ijsblokjes en citroensap en baadt je voeten hier ook 10 minuten in. Behandel na deze baden je voeten met alcohol. Wanneer het buiten erg warm is, is het wenselijk deze wisselbaden elke dag uit te voeren.


EXPLAINED4U


CONTACT: info@explained4u.nl


COPYRIGHT 2013-2019